• Thu. Apr 25th, 2024

PGD Rakek

Gasilci PGD Rakek

OPERATIVNI GASILEC – osnovne gasilske veščine in postopki (DIMNIŠKI POŽAR)

ByKlemenP

Jan 27, 2022

Za gašenje dimniškega požara potrebujemo moštvo v sestavi oddelka. Vodja oddelka je v tem primeru tudi vodja intervencije. Mesto intervencije se razdeli na dva operativna sektorja:

  • notranji sektor,
  • zunanji sektor

Med operativna dela in naloge v notranjem sektorju spadajo: gašenje dimniškega požara (če je to potrebno), nadzor nad gorenjem saj v dimniku in kontrola vseh prostorov v objektu, skozi katere poteka dimnik. Pri dimniškem požaru reševanje ljudi običajno ni potrebno, v kolikor pa se požar razširi na prostore po objektu, se ravnamo po postopkih za gašenje enostanovanjskih objektov. Kontrola in nadzor vseh prostorov, skozi katere poteka dimnik, se izvaja zato, da pravočasno ugotovimo morebitno nevarnost za širitev požara ter da jo že v osnovi onemogočimo. Posebno pozornost je potrebno posvetiti dimniškim priključkom v nadstropjih, talnim in stropnim oblogam, pri starejših objektih brez nosilnih betonskih plošč pa tudi lesenim nosilcem ob dimniku.

Gašenja dimnika se lotimo edino, če gorenje ogroža objekt ali objekte v okolici. Pri dimniškem požaru se po potrebi lahko izvede prezračevanje prostorov. Prezračevanje prostorov s tehničnimi pripomočki (nadtlačni prezračevalnik, hidravlično prezračevanje in podobno) praviloma ni potrebno. Vse napadalne skupine v objektu naj imajo nameščen IDA, v kolikor razmere dopuščajo imajo lahko maske pripravljene na uporabo ter obešene okoli vratu. Posebna pozornost je namenjena skupini napadalcev na zgornjih dimniških vratcih (ali strehi) in skupini vodarjev na spodnjih dimniških vratcih v kurilnici.

V zunanjem sektorju mora skupina, ki opravlja nadzor nad sosednjimi objekti, pozorno opazovati vse objekte, ki stojijo v dometu saj iz gorečega dimnika. Požarno varovanje mora opravljati tako, da ima požarno vodo zagotovljeno na ročniku. Cevarja s strojnikom poskrbita tudi za prometno zavarovanje, zavarovanje lokacije dogodka, oskrbo z vodo in po potrebi osvetljavo kraja dogodka.

Posebna oprema za gašenje dimniških požarov:

  • Gasilnik S-9, vsaj 1 kos
  • Vedrovka, 2 kos
  • Kovinska posoda za ogorke, 2 kos
  • Orodje za čiščenje dimnikov, 1 kpl
  • Orodje za pregled dimnika, 1 kpl
  1. Delo napadalnih skupin pri dimniškem požaru

Vodja oddelka skupaj z še enim gasilcem (sel) nadzira prostore, skozi katere poteka dimnik. Pri tem si pomagata s termo kamero in/ali IR termometrom.

Napadalna skupina 1, vzame vedrovko, lovilno posodo ter orodje za čiščenje dimnikov ter se povzpne do zgornjih dimniških vratc v stavbi. Tam odstrani vse gorljive predmete iz okolice dimnika ter nadzoruje dimniška vratca. Teh ne odpira, dokler saje intenzivno gorijo. Za pogasitev posameznih ogorkov in isker uporabi vedrovko. V kolikor je potrebno izvaja čiščenje dimnika.

Napadalna skupina 2, vzame vedrovko, gasilnik S-9, lovilno posodo ter orodje za pregled dimnikov ter se spusti do spodnjih čistilnih vratc dimnika ali do kurišča. Iz bližine dimniških vratc odstrani vse gorljive predmete ter nadzoruje kurišče in/ali dimniška vratca. Za pogasitev posameznih ogorkov in isker uporabi vedrovko. Če vodja intervencije oceni, da je potrebno požar saj v dimniku pogasiti ter izda takšno povelje, napadalca postopata sledeče: eden od skupine odpre dimniška vratca, drugi pa z gasilnim prahom iz gasilnika gasi požar. Gašenje požara z gasilnikom se lahko opravi tudi preko kurišča, če je tako primerneje.

Napadalna skupina 3, razvije napadalni cevovod od gasilskega vozila do mesta, od koder lahko izvaja učinkovit nadzor nad ostrešjem objekta, kjer gori in sosednjimi objekti. Voda na ročniku mora biti zagotovljena ves čas trajanja intervencije. V primeru, če goreče saje ali padajoči ogorki v bližini zanetijo začetni požar, ga mora ta skupina takoj pogasiti. Strojniku pomaga pri zavarovanju lokacije ter oskrbi vozila z vodo.

Vir: PPT predavanje Gasilska taktika za OG, Purkart Klemen

By KlemenP