Month: February 2020

TPO in AED za krajane Rakeka

V soboto, 29. februarja, smo v okviru izobraževanj za krajane izvedli letošnje predavanje s praktičnim prikazom in delom na temo uporabe avtomatskega eksternega defibirlatorja (AED) z osnovami temeljnih postopkov oživljanja (TPO). Namen izobraževanja je prikazati občanom pravilen pristop pri nenadno oboleli osebi, ko gre za sum na zastoj srca ali zaporo dihalne poti, predvsem s poudarkom na zelo pomemebnem in hitrem odzivnem času (očividcev, svojcev,…), da pričnejo že sami s pravilnimi postopki TPO še pred prihodom prvih posredovalcev in ekipe NMP. Naše društvo trenutno šteje 11 prvih posredovalcev, ki so skupaj z ostalimi prvimi posredovalci iz Unca in Ivanjega sela (gasilski sektor Rakek) aktivirani na podlagi dežurnega zdravnika NMP ZD Cerknica. V letošnjem letu je bila ekipa prvih posredovalcev na našem območju že 2x aktivirana na posredovanje s TPO. (S. Trebec)
 

Torbe za prve posredovalce, 13.2.2020

V cerkniški občini so vzpostavili mrežo prvih posredovalcev, ki so jih v zadnjem času aktivirali že kar nekajkrat in so že uspešno rešili življenja. Več kot sto jih je, v pomoč so jim zunanji avtomatski defibrilatorji, ki so razpršeni po vsej občini, občina Cerknica pa je februarja poskrbela, da bodo še bolje opremljeni.

Župan Marko Rupar je v sredo šestim gasilskim društvom predal torbe z opremo in potrebščinami za prve posredovalce. V cerkniški občini so se za vzpostavitev sistema prvih posredovalcev združili gasilska zveza, zdravstveni dom in občina, pobudo zanj pa je dal Denis Gorjup iz Prostovoljnega gasilskega društva Cerknica.  Na Cerkniškem je že več kot sto usposobljenih prvih posredovalcev. Še posebej je pomembno, da na tečajih pridobijo potrebno znanje in ga na to obnavljajo.

Vodja izobraževanja v zdravstvenem domu doktorica Anja Oman Puntar je zadovoljna z odzivom krajanov, predvsem jo veseli, da ne vržejo puške v koruzo in prihajajo tudi na obnovitvene tečaje in tako ohranjajo široko razpredeno bazo prvih posredovalcev. FOTOGRAFIJE

(avtor članka: Petra Trček, avtor fotografij: Ljubo Vukelič)

OPOZORILO: močan veter, 9.2.2020

Kot kaže bo burno tudi na našem območju zato previdnost velja. Možni so tudi vetrolomi!

Ob močnem vetru ne načrtujte oziroma ne izvajajte dejavnosti na prostem in ostanite v zaprtem prostoru. Poskrbite tudi za domače živali, med močnim vetrom naj bodo v zaprtih prostorih. V stavbi zaprite okna in vrata, če lahko, pospravite cvetlične lončke, orodje, kolesa, stole, pripomočke za žar, igrače in vse druge stvari, ki bi lahko bile nevarne, če bi jih veter nosil naokrog. Zavarujte komunalne zabojnike.

Na prostem pazite na predmete, ki jih po zraku nosi veter (pozorni bodite predvsem na ostre predmete, strešnike, poškodovane dele dimnikov in streh ter podobno). Pozimi močan veter stopnjuje učinke oziroma občutek mraza, zato se pri zadrževanju na prostem ustrezno oblecite.

Na cesti prilagodite vožnjo razmeram na cesti, zmanjšajte hitrost in povečajte varnostno razdaljo. Na cesti so lahko nanosi snega, predmeti, ki jih je tja prinesel veter, podrta drevesa. Upoštevajte zapore cest. Vozil ne parkirajte pod drevesa ali na mesta, kjer vozilo lahko poškodujejo predmeti, ki jih po zraku nosi veter, umaknite vozila na varno.
Na streho se ne odpravljajte sami, brez strokovne pomoči.

V primeru nevarnosti pokličite na telefonsko številko 112 🚨🚒

Nekaj informacij dobite tudi na slednji povezavi.

Vaje operative – dimniški požari, 1.2.2020

Februarske vaje operative so bile namenjene tematiki dimniških požarov. V krajši teoretični ponovitvi smo osvežili osnove dimniških požarov, zaradi česa nastanejo, kakšne so možne nevarnosti in posledice ter kakšni so pravilni ukrepi posredovanja. Obnovili smo tudi operativno taktične postopke (OTP) posredovanja na dimniških požarih. Praktični del vaj smo izvedli na objektu, kjer smo simulirali dimniški požar v večstanovanjskem objektu. Posredovanje je zahtevalo zavarovanje kraja intervencije, pregled objekta in okolice, lociranje dimniškega požara, postopke gašenja oz. nadzorovanja gorenja saj v dimniku in delne sanacije. Nekaj fotografij najdete v fotogaleriji.