Previdno pri kurjenju v naravi!

Zaradi suhega, toplega in vetrovnega vremena se je povečala požarna ogroženost naravnega okolja v večjem delu države in že beležimo več požarov na prostem. Vrhnja plast zemlje je marsikje že izsušena, vegetacija pa še ni začela zeleneti, razen ponekod na Primorskem. Prihaja tudi čas intenzivnega dela na prostem, zlasti odstranjevanja ostankov kmetijskih rastlin ter drugega rastja z vrtov, njiv, travnikov in gozdov, pogosto z ognjem. V takšnih razmerah je možnost, da se uporaba ognja na prostem sprevrže v požar, velika.

Pri kurjenju v naravi je treba urediti kurišče, ga zavarovati in nadzorovati ves čas kurjenja, po kurjenju pa ogenj pogasiti in kurišče pokriti z negorljivim materialom. Ob vetrovnem vremenu je treba s kurjenjem prenehati, saj  takrat ni dovoljena uporaba odprtega ognja v naravi. Kurjenje v gozdovih ni dovoljeno, razen v kuriščih in zaradi zatiranja podlubnikov. Prav tako ni dovoljeno zažigati ostankov kmetijskih rastlin na kmetijskih obdelovalnih in neobdelovalnih zemljiščih ter nerodovitne površine na območjih, kjer ogenj lahko ogrozi gozd.

Suho in toplo vreme, s tem pa tudi povečana požarna ogroženost naravnega okolja, se bo po napovedi vremenoslovcev nadaljevalo še vsaj teden dni.

Fotografija0015.jpg

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.