• Sun. Apr 28th, 2024

Ogled dostopov do železniške proge

ByKlemenP

Mar 16, 2014

Ker se približuje sezona gozdnih požarov se je pregledalo stanje dostopov do železniške proge na območjih, kjer največkrat gori. Stanje je zaradi posledic žledu katastrofalno. Velika večina dostopnih poti je še vedno neprevozna zaradi padlih dreves, katere lastniki še niso odstranili. V primeru požara bo potrebno na morebitne lokacije dostopati peš oziroma vleči linije do železnice.

Trenutno je edina dostopna pot, ki je prevozna s terenskim vozilom, pot št. 3, katera vodi do kilometra 623. Pa še pri tej je novi začetni del, katerega je pred leti naredila SŽ, neprevozen – dostop je od začetka po trasi stare vlake (glej na karti želežnica; čez postavitveno površino za GVC).

Pozitivna novost je nova vlaka, ki poteka tik ob železniški progi med 623 in 624 km. Vlaka je trenutno deloma prevozna s terenskimi vozili in omogoča dostop do mest, kjer se je običajno gasilo samo s pomočjo naprtnjač. Zaradi lokacije in načina izdelave služi tudi kot požarna preseka.

SAMSUNGSpodaj 624 km s platojem, levo nova vlaka

SAMSUNGOd 624 km po novi vlaki proti Rakeku.

Upamo, da bodo dostopne poti čim prej očiščene, saj nas drugače čaka še veliko več truda in napora ob gašenju požarov ob železniški progi Ljubljana – Koper.

 

By KlemenP