• Tue. Apr 30th, 2024

Prevzem novega doma in vozila GVM-1

ByKlemenP

Jun 7, 2023

Preteklo soboto smo Rakovški gasilci po gasilskih protokolih svečano prevzeli v uporabo nov Dom zaščite in reševanja ter vozilo GVM-1. Slovesni dogodek so poleg domačih gasilcev ter krajanov Rakeka počastili tudi tovariši gasilci iz GZ Cerknica, GZ Loška dolina in PGD iz ostalih delov Slovenije s katerimi sodelujemo. Prireditev je povezovala Maja Malc, kulturni program so pripravili Dragonarji generala Maistra in učenci rakovške šole. Za blagoslov je poskrbel rakovški župnik Gregor Gorenc. Ključe doma in vozila je predsedniku in poveljniku PGD Rakek predal g. župan Marko Rupar.

V nadaljevanju govor predsednika PGD Rakek, Drole Klemena, ki v pravi meri pokaže našo hvaležnost ob taki pridobitvi za naše PGD, občino Cerknica kot tudi za vse gasilce iz GZ Cerknica.

Rakovški gasilci delujemo že preko 130 let. Začetki so bili skromni, saj ni bilo ne gasilskega doma ne opreme. Ena izmed večjih prelomnic za društvo, se je zgodila v mesecu juniju, leta 1930 z otvoritvijo prvega gasilskega doma, na lokaciji katero sedaj poznamo po poštnem naslovu Gasilka ulica 1.

Dolga leta je ta dom odlično služil za delovanje društva. Vseeno pa je rast in razvoj Rakeka botroval in zadnja leta že kar močno klical k posodobitvi društvenih prostorov. Če so daljnega leta 1930 stroške gradnje nosili vaščani, je tokrat to breme padlo na lokalno skupnost. Vseeno se je po več letih načrtovanja, po kar nekaj idejnih projektih oktobra 2021 položil temeljni kamen za gradnjo Doma zaščite in reševanja.

Ta stavba je sedaj pred nami. V dobrem letu dni smo prešli iz travnika do skoraj 4000 m2 površin, namenjenim za delovanje gasilskega društva. Lahko rečem, da se verjetno še ne zavedamo v celoti, kakšen preskok smo naredil. Kdor pozna našo prejšnjo lokacijo, ve, da je bilo naše dvorišče praktično na cesti. Za parkiranje svojih vozil, smo znali izkoristiti prav vsak delček zemlje okoli starega doma. Za osnovne vaje gasilske desetine, smo selili vso potrebno opremo v športni park ob osnovni šolo. 

Od danes naprej, se vse te naloge zdijo otročje lahke.

Ko smo s strani občine Cerknica, leta 2018 dobili prvi resni idejni projekt, so se nam prižgali pravi plameni v očeh. Vedeli smo, da sedaj gre pa za zares. Okoli našega novega doma se je začelo resnično nekaj premikati. Veliko ur smo porabili, za obrazložitev naših želja in potreb. Izpeljali kar nekaj sestankov na temo izgleda in same zasnove doma. Tudi takrat se je usoda želela malo poigrati z nami, a se ji nismo pustili. Drugi projekt, ta kateri je sedaj izveden, je bil zastavljen mnogo bolj realno in racionalno. Tako z zemljiščem, kot s finančnimi sredstvi. Na ta dosežek občine Cerknica in vseh nas, smo lahko ponosni.

Verjamem, da bo naslednjih 100 let ravno ta stavba delovala kot center gasilskega in civilnega delovanja v kraju. Gasilci smo dobili 4 prostorne garaže in dovolj prostora za izvedbo gasilske veselice. Krajanom pa je na voljo ravno prav velika večnamenska dvorana, za razne kulturne in druge civilne dogodke.

Dom je bil seveda na začetku prazen. Tisto pravo vsebino smo mu v zadnjih mesecih dodali gasilci s svojimi rdečimi vozili, rdečimi omaricami in vso ostalo “ropotijo” v vseh ostalih možnih barvah. Na nas je sedaj, da prostore napolnimo sedaj še s otroškim smehom, vriski veselja in kakšno ostro besedo tu pa tam, da se ohrani red in disciplina. Ostalo bojo prispevali krajani, s koriščenjem dvorane za ples, druženja in druge pogostitve.

Kot da to ne bi bilo dovolj, se je nekako poklopilo, da bomo na ta dan, svečano prevzeli tudi novo gasilsko vozilo za prevoz moštva, v gasilskem žargonu imenovano GVM. Prvič v zgodovini društva bomo s svoje garaže parkirali vozilo, katero je bilo v celoti financirano s strani občine Cerknica! Gre za rezultat veliko let odrekanja in skrbnega načrtovanja in usklajevanja občine in vrha GZ Cerknica. Čeprav se sliši malo, bo vozilo zelo veliko pripomoglo k boljšemu delovanju društva.

Da na bom predolg, naj tale govor sklenem s staro ljudsko modrostjo.

Danes bomo rakovški gasilci pospravili dve muhi na en mah!

Za zaključek bi rad izrekel še nekaj zahval. V prvi vrsti je tukaj seveda občina Cerknica na čelu z županom, g. Marko Ruparjem in številnimi drugimi v njegovih vrstah, kateri so skrbeli za urbanistično umestitev objekta v prostor, razpise in izvajali nadzor na gradnjo doma. Gradnjo doma so skrbno načrtovali v podjetju BAV arhitekti. Podjetje Elgo-Nova je opremilo naš dom s sončno elektrarno.  Za naše novo vozilo pa so strokovno poskrbeli v avtohiši ASPC Drobnič iz Podskrajnika. Posebna zahvala gre tudi mozaičarkam iz KD Rak Rakek, katere so izdelale našo maskoto Rakca, kateri sedaj krasi gasilski vhod! Zahvaljujem se tudi vsem donatorjem, kateri so prispevali in obogatili naš srečelov. Na srečo vas je veliko, zato ne morem našteti vseh.

Posebna zahvala pa gre domači ekipi, katera danes deluje v sklopu gasilske veselice! Zavedati se moramo, da ni veselice brez nešteto prostovoljno oddelanih ur, zato še enkrat, hvala vam!

Z gasilskim pozdravom Na pomoč!

Objava v Notranjsko primorskih novicah

Fotografije

By KlemenP