Avto in sonce – vročinska past!

Ob vsakem poletnem vročinskem valu lahko znova in znova prebiramo grozljive zgodbe o v avtu zaprtih in zapuščenih otrocih ali domačih živalih. Kot odgovorni vozniki in starši morate vedeti, da otrok ali domačih ljubljenčkov nikoli ne smete puščati samih v avtu, pa četudi gre za nekajminutni skok na blagajno bencinskega servisa. V le kratkem času lahko namreč temperatura v avtu tako naraste, da resno ogrozi življenje otroka ali domačega ljubljenčka, ki je zaprt v avtu.

Notranjost avtomobila ob obsevanju s sončnimi žarki deluje kot vročinska past; sonce segreva pločevino, zaradi tega pa se segreva notranja stran karoserije, na primer strop. Še dodatno – in izdatno – se notranjost segreva zaradi obsevanja armaturne plošče in vratnih oblog skozi avtomobilska stekla. Ob zaprtih oknih vroč zrak nima kam uiti, zato temperatura v notranjosti skokovito raste.

Kot je vidno iz tabele, je že pri zunanji temperaturi 20 stopinj Celzija po petih minutah notranjost segreta na 24 stopinj Celzija – po 30 minutah je v notranjosti že za 16 stopinj Celzija bolj vroče, po eni uri pa je temperatura notranjosti že 46 stopinj Celzija. Ob višjih temperaturah zunanjosti temperatura v notranjosti skokovito raste. V najbolj vročih dneh pod žgočim sonce, ko temperatura recimo doseže 40 stopinj Celzija, se notranjost hitro segreje na življenju nevarne temperature; po eni uri v takšnem avtu temperatura naraste na kar 68 stopinj Celzija, kar je nevarno že za odrasle, kaj šele za otroke ali domače živali.

Zakaj je visoka temperatura v notranjosti tako nevarna za otroke? Kot veste, ljudje svojo temperaturo uravnavamo prek kože – pri visokih temperaturah se odprejo kožne pore, iz katerih se izloča tekočina, ki s hlapenjem znižuje temperaturo na koži. Za učinkovito potenje človeško telo rabi tekočino, pa tudi kisik; srce mora ob potenju namreč delovati močneje. Brez zadostne količine tekočine in kisika, ki preprečujeta dvig temperature, se telesna temperatura telesa hitro dvigne, odvajanje toplote pa se ustavi. Že telesna temperatura 42 stopinj Celzija je dovolj, da pride do vročinskega šoka oziroma do toplotnega udara, ki vodi v odpoved mnogih telesnih organov in v smrt.

Še zlasti je to nevarno za otroke, ki imajo manjšo površino kože glede na prostornino telesa in zato niso sposobni odvajati odvečne toplote tako učinkovito kot odrasli. Dodatno nevarnost predstavlja dejstvo, da otroci v avtu običajno sedijo v otroškem sedežu oblečeni, kar preprečuje odvajanje toplote s potenjem, saj pot nima kam izhlapevati. Telo se namreč zakrito z oblačili in v sedežu segreje trikrat hitreje kot ob enaki temperaturi na svežem zraku.

Hitro ukrepanje

Večina med nami dobro ve, da otrok in živali ne smemo puščati v razgretem avtu, a vseeno se vsako poletje zgodi kar nekaj takšnih primerov. Kako ravnati, ko opazimo v vročem avtu zaprtega otroka? Najslabše je, če ne storimo ničesar – ne glede na posledice našega ravnanja se moramo namreč zavedati, da gre v takšnem primeru za življenje otroka in da pogosto šteje vsaka minuta. Najprej se odzovemo tako, da pogledamo, če je voznik oziroma skrbnik še kje v bližini.

Najprej povprašajmo druge, ki so v bližini takšnega avta, če so videli voznika; kje je, kam je šel? Če se to zgodi na parkirišču nakupovalnega centra oziroma trgovine, o tem takoj obvestimo varnostnike oziroma odgovorne v trgovini, ki naj poskušajo poiskati ali priklicati voznika. Če tega v kratkem času ne najdejo, je treba takoj poklicati policiste oziroma javiti primer na številko 112. Odgovorni bodo znali svetovati, kako naprej.

Če je pomoč predaleč, velja razmisliti o tem, kako bi iz avta rešili otroka; če ne gre drugače, je pri zaklenjenem avtu treba razbiti stekla oziroma kako drugače vlomiti v notranjost in rešiti otroka (ali domačo žival). Pomembno je, da ravnamo odločno in dovolj hitro; s posledicami našega ravnanja (razbita stekla in podobno) se lahko ukvarjamo pozneje. Najpomembneje je, da iz avta rešimo otroka.

Vročina v parkiranem avtomobilu hitro naraste in ubija. Smrt lahko preprečimo.

  • NIKOLI NE PUŠČAJMO NIKOGAR V ZAPRTEM, PARKIRANEM AVTOMOBILU, niti za eno minuto!
  • OTROCI NAJ SE NE IGRAJO V AVTU. Pospravimo ključe in daljinske upravljavce na varno. Najpogosteje se je zgodilo, da so odrasli pozabili otroka, ko je bil dan drugačen od vsakdanjika: spremenjen urnik, dodatne obveznosti, stres, počitnice.

Da ne bi pozabili otroka v avtu, si lahko pomagamo z nekaj preprostimi nasveti, in sicer:

  • položimo na sedež poleg njega predmet, ki ga bomo takoj po prihodu na cilj najprej potrebovali (npr. torbico, telefon, službeno kartico, torbo s telovadno opremo ipd.) in bodimo pozorni, da otrok predmeta ne more doseči in se poškodovati z njim; 
  • na telefonu si lahko nastavimo opomnik, da moramo oddati otroka v varstvo;
  • pred zapuščanjem avtomobila odprimo zadnja vrata in preverimo, ali je otrok v njem. Otroci so lahko čisto tiho ko spijo na zadnjem sedežu ali kaj zbrano opazujejo.  

BODITE POZORNI – ČE VIDITE OTROKA V ZAPRTEM PARKIRANEM AVTOMOBILU, POKLIČITE 112 in delujte naprej po navodilih operativca na ReCO.

Pomembno je vedeti: 

  • malo odprto okno avtomobila skoraj nič ne vpliva in ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti avtomobila;
  • ne pomaga prejšnje hlajenje avta s klimo, saj je le v nekaj minutah temperatura v avtu enaka kot zunaj in potem le še narašča;
  • tudi pri temperaturah 21 °C in manj se lahko avto v sončnih dneh v manj kot desetih minutah ogreje toliko, da toplota lahko ogrozi življenje.

Ne obsojajmo, pomagajmo!

Mnogi mladi starši so zelo utrujeni zaradi pomanjkanja spanja, hormonskih sprememb, stresa itd. Vse to vpliva na zbranost. Poleg tega so lahko otroci čisto tiho, ko spijo na zadnjem sedežu ali kaj zbrano opazujejo. Večina ljudi je mislila, da se njim to ne more zgoditi, zato bodimo pozorni, ne obsojajmo, preprečimo!

Priporočila za ravnanje v primeru vročine so na voljo na naslednjem spletnem naslovu.

Vir: AMZS in NIJZ