OKTOBER – mesec požarne varnosti

Oktober velja v Sloveniji že kar nekaj časa za mesec požarne varnosti. Ob tem se gasilci trudimo opozarjati občane na nevarnosti požarov ter drugih nesreč ter na pravilno ukrepanje, da to teh sploh nebi prišlo. Tekom meseca potekajo različne vaje in prikazi, s katerimi se preizkušajo operativne enote, obenem pa skušamo občanom predstaviti naše dejavnosti v domačem okolju.

Tema letošnjega meseca požarne varnosti je preprečevanje litij-ionskih baterij in poteka pod sloganom “Tudi baterije lahko zagorijo. Preprečite požar baterij.”

Litij-ionske baterije so danes prisotne na vsakem korakem v vsakdanjem življenju. Najdemo jih v mobilnih telefonih, prenosnih in tabličnih računlanikih, igračah, orodju, invalisdkih vozičkih, skirojih, kolesih, osebnih vozilih itd. Vse omenjene pripomočke uporabljamo vsakodnevno, zato velja občane opozoriti, da te naprave lahko tudi zagorijo ter jim dati napotke, kako ravnati v takem primeru in kakšne ukrepe je potrebno upoštevati da do požara sploh ne pride.

V prihodnjih objavah boste lahko spremljali preventivne ukrepe in nasvete za pravilno uporabo pripomočkov na baterijski pogon, za začetek pa si na povezavi oglejte brošuro Gasilske zveze Slovenije TUDI BATERIJE LAHKO ZAGORIJO.

(vir: Gasilska zveza Slovenije)