Vaje operative – delo z novo opremo

Majske vaje operative so bile namenjene delu z novo opremo (stikalna lestev, dimna zavesa, cevni paketi). Vsebinsko so bile sestavljene iz dveh sklopov. Prvi sklop je bilo predavanje v gasilskem domu, kjer smo si preko PPT predavanja pogledali osnovne lastnosti uporabe stikalnih lestev in dimne zavese. Sledil je drugi sklop, praktična vadba na lokaciji stare OŠ Rakek, katera se je izvedla preko dveh delovnih točk. Na prvi se je vadilo delo z stikalnimi lestvami, na drugi pa uporaba dimne zavese ter dveh cevnih paketov.

V uporabi imamo dva cevna paketa, vsak vsebuje 30m C cevi z zaščito spojk pred zatikanji za ostre robove. Prvi paket s 30m C cevjo in turbo ročnikom je nameščen v napadalni C kaseti na katero je pritrjena tudi dimna zavesa ter cevni pritrdilec. Drugi paket pa vsebuje samo dve med seboj speti 15m C cevi. Tako imata v primeru uporabe klasičnega napada v objekt napadalca vse pripravljeno za uporabo, eventualno lahko vso to opremo do mesta uporabe transportira samo en gasilec.

Po elementarnih vajah namenjenih novi opremi je za vsak oddelek gasilcev sledila še izvedba scenarija, kateri je predvideval požar v objektu, izvedbo klasičnega napada ter prezračevanja z oddelkom 6 gasilcev. Pri tem se je uporabila tudi vsa nova oprema in upošteval malenkostno spremenjeni operativno taktični nastop. Vsak oddelek gasilcev je izvedel napad za gašenje, napad za preiskavo, postavitev in zagon prezračevanja ter vzpostavil varovalno skupino gasilcev. V primeru oddelka s šestimi gasilci je nalogo varovalne skupine opravljal strojnik in gasilec na trojaku, kateri je tudi postavil in zagnal prezračevalnik.

Po vajah je sledila analiza vaje in kratek sestanek operative.