Category: Novice 2020

Zbiranje papirja konec junija 2020

Spoštovane krajanke in krajani!

Gasilci PGD RAKEK bomo v mesecu juniju izvedli prvo akcijo zbiranja starega papirja od dveh načrtovanih za leto 2020. Prazen zabojnik za papir bo na parkirišču pri gasilskem domu stal:     

24.6.2020 do 28.6.2020

Prosimo vas, da nam ga pomagate napolniti!

Če je le možnost, vas prosimo, da papir sami pripeljete do gasilnega doma, razložili ga bomo mi! Če prevoza nimate, papir zložite pred vašo hišo, pokličite na telefon 030 302 262 (Domen) in za prevoz bomo poskrbeli mi.

Zaradi situacije z epidemijo COVID-19 v preteklih tednih in preventivnih razlogov se moramo pobiranju neposredno v vaših hišah in kleteh izogniti, zato prosimo, da nam pripravite papir pred vašo hišo!

Že vnaprej se vam zahvaljujemo za donacijo!

Gasilci PGD Rakek

TPO v času epidemije COVID-19

Kljub postopnemu sproščanju ukrepov v času epidemije virusa COVID-19 se moramo še vedno držati nekaterih osnovnih ukrepov, da zaščitimo sebe in druge. Ker gre pri nudenju prve pomoči za neposredne stike s pacienti, še posebej pri TEMELJNIH POSTOPKIH OŽIVLJANJA (TPO), se moramo ustrezno zaščititi in s tem preprečiti morebitbi prenos okužbe med reševalcem in obolelim.

V ta namen je Slovenski reanimacijski svet priravil kratka navodila, kako se ustrezno zaščititi pri nudenju TPO.  Navodila nadjete na spodnjih povezavah in na gafičnem prikazu.

Opozorilo krajanom, 3.4.2020

Lepo vreme, prosti dnevi in spomladanska opravila kar kličejo po urejanju okolice in s tem tudi kurjenja odpadne biomase z vrtov. Naj ponovno opozorimo na:

PREPOVED KURJENJA NA PROSTEM

Prepoved kurjenja na prostem velja od 18.3.2020 do preklica! Prepoved je bila izdana sklepom župana občine Cerknica.

Krajane naprošamo, da sklep o prepovedi kurjenja na prostem upoštevajo in tako pripomorejo k večji varnosti gasilskih enot na našem področju. Ker je kurjenje na prostem trenutno prepovedano, kršitelja doleti tudi denarna globa.

OBVESTILO za krajane, 13.3.2020

Zaradi trenutne situacije na področju celotne države, razglašene epidemije novega koronavirusa COVID-19 in aktiviranja državnega načrta, smo tudi v PGD Rakek primorani sprejeti določene ukrepe.

  • Do nadaljnjega so odpovedane vse aktivnosti v društvu, vaje mladine, vaje operative ter ostala srečanja članov v društvu. Le s preventivnimi ukrepi in samodisciplino lahko preprečimo hitrejše širjenje bolezni in tako obvarujemo sebe in svoje bližnje.
  • Akcija zbiranja papirja konec marca je prestavljena za nedoločen čas, o novem terminu boste pravočasno obveščeni.
  • Krajane naprošamo, da dosledno upoštevajo navodila zdravstvenih organizacij, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ostalih pristojnih organizacij.
  • Vse naprošamo, da številko za klic v sili 112 uporabljalo le za nujne primere kadar potrebujete pomoč reševalnih služb (nujna medicinska pomoč, gasilci, policija, ter ostali), za ostale informacije glede novega korona virusa je na voljo številka 080 1404.

Kljub sprejetim ukrepom in navodilom pa vam zagotavljamo, da ostajamo operativno sposobni in se bomo odzvali na vse nujne klice krajanov.

Na spodnjih povezavah lahko najdete navodila in informacije glede novega korona virusa in preventivnih ukrepov.

 

TPO in AED za krajane Rakeka

V soboto, 29. februarja, smo v okviru izobraževanj za krajane izvedli letošnje predavanje s praktičnim prikazom in delom na temo uporabe avtomatskega eksternega defibirlatorja (AED) z osnovami temeljnih postopkov oživljanja (TPO). Namen izobraževanja je prikazati občanom pravilen pristop pri nenadno oboleli osebi, ko gre za sum na zastoj srca ali zaporo dihalne poti, predvsem s poudarkom na zelo pomemebnem in hitrem odzivnem času (očividcev, svojcev,…), da pričnejo že sami s pravilnimi postopki TPO še pred prihodom prvih posredovalcev in ekipe NMP. Naše društvo trenutno šteje 11 prvih posredovalcev, ki so skupaj z ostalimi prvimi posredovalci iz Unca in Ivanjega sela (gasilski sektor Rakek) aktivirani na podlagi dežurnega zdravnika NMP ZD Cerknica. V letošnjem letu je bila ekipa prvih posredovalcev na našem območju že 2x aktivirana na posredovanje s TPO. (S. Trebec)