Prvi posredovalci – obnovitveni tečaj

V petek, 9. oktobra, so 4 operativni člani PGD Rakek v ZD Cerknica obnovili letne licence za prve posredovalce. Operativna enota PGD Rakek trenutno šteje 11 prvih posredovalcev, ki so aktivirani ob sumu na srčni zastoj, sumu na hudo zunanjo krvavitev ali sumu na hudo zaporo dihalne poti s tujkom.

Kot nosilci sistema PPO so najprimernejši prav gasilci, gorski reševalci, jamarski in drugi reševalci, ekipe prve pomoči in pripadniki drugih enot za zaščito, reševanje in pomoč (ZRP), saj želijo pomagati, so dobro organizirani, imajo sredstva zvez, so tudi bolj ali manj opremljeni in imajo svoje enote v večini naselij tako, da je njihov dostopni čas do bolnika čim krajši.

Kako poteka aktiviranje ekipe PPO?

Regijski center za obveščanje (ReCO) aktivira ekipo PPO na prošnjo lokalne NMP ali dispečerja v zdravstvu v primeru, ko na območju, ki ga ekipa PPO pokriva, pride do nujnega stanja, pri katerem je potrebno posredovanje enote PPO. ReCO najprej aktivira PPO, potem pa obvesti klicatelja, da bodo v nekaj minutah na kraj dogodka pred reševalci NMP prišli prvi posredovalci, ki znajo in bodo pomagali bolniku. (S. Trebec)