Tečaj HEL-OBN, 14.7.2020

Včeraj sta dva operativca zaključila z obnovitvenim tečajem po Programu dopolnilnega usposabljanja za opravljanje nalog zaščite reševanja in pomoči z uporabo zrakoplovov – modul B. Obnovitveni tečaj je sestavljen iz dveh delov. Prvi dan je namenjen teoretični ponovitvi načinu dela in varnosti pri delu z zrakoplovi, drugi dan poteka praktično usposabljanje na terenu.

Vaje potekajo na več različnih delovnih točkah, kjer tečajniki obnovijo znanje in uporabo opreme za pomoč pri gašenju gozdnih požarov z uporabo helikopterja. Pri delu s helikopterjem je pomembna talna logistika za oskrbo z vodo, zato je prva delovna točka namenjena postavitvi cevovoda za napajanje in postavitev zajemalnega bazena. Na drugi točki tečajniki obnovijo delo postavitve cevovodov za gašenje na terenu s pomočjo mobilnih črpalk in navijakov s cevmi.

Ostale vaje so potekale s helikopterjem Slovenske vojske Bell-412. Na prvi točki so tečajniki vadili vstop in sestop iz plovila, na drugi pa talno pomoč pri zajemanju vode s pomočjo košare za gašenje – Bambi Bucket, napajanje zajemalnega bazena, polnjenje prenosnega bazena za vodo ter zavarovanje kraja pristanka helikopterja.

Nekaj fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.