• Fri. Apr 26th, 2024

Prvi posredovalci

ByKlemenP

Jan 31, 2019

Januarja 2019 so Zdravstveni dom Cerknica, Občina Cerknica in Gasilska zveza Cerknica uradno podpisali dogovor, na osnovi katerega bodo v prvih dneh februarja lahko začeli z aktivacijo prvih posredovalcev (PPO).

Kot nosilci sistema PPO so najprimernejši prav gasilci, gorski reševalci, jamarski in drugi reševalci, ekipe prve pomoči in pripadniki drugih enot za zaščito, reševanje in pomoč (ZRP), saj želijo pomagati, so dobro organizirani, imajo sredstva zvez, so tudi bolj ali manj opremljeni in imajo svoje enote v večini naselij tako, da je njihov dostopni čas do bolnika čim krajši.

Kako poteka aktiviranje ekipe PPO?

Regijski center za obveščanje (ReCO) aktivira ekipo PPO na prošnjo lokalne NMP ali dispečerja v zdravstvu v primeru, ko na območju, ki ga ekipa PPO pokriva, pride do nujnega stanja, pri katerem je potrebno posredovanje enote PPO. ReCO najprej aktivira PPO, potem pa obvesti klicoče, da bodo v nekaj minutah na kraj dogodka pred reševalci NMP prišli prvi posredovalci, ki znajo in bodo pomagali bolniku.

Ekipa PPO bo aktivirana v primerih:

–     suma na srčni zastoj
–    sum na tujek v zgornjih dihalih s hudo zaporo dihalne poti
–     suma na hudo zunanjo krvavitev.

V operativni enoti PGD Rakek je trenutno 13 članov z licenco prvih posredovalcev, ki velja za obdobje enega leta in se permanentno obnavlja.

Ekipo PPO PGD Rakek sestavljajo Blaž Banfi, Domen Banfi, Aleš Gorkič, Anja Gorkič, Nejc Lukan, Marko Milošević, Nataša Milošević, Miha Modic, Klemen Purkart, Taja Tomšič, Mitja Trebec, Sergej Trebec in Metod Vrenko.

By KlemenP