• Fri. Apr 26th, 2024

Vaja GZ Cerknica 2018

ByKlemenP

Oct 13, 2018

Z namenom, da se preizkusi in izpopolni organiziranost in pripravljenost gasilskih enot GZ CERKNICA ob požaru v parkirni hiši se je v soboto 13. oktobra izvedla napovedana, praktična in poučna gasilska vaja z imenom »Požar v garažni hiši soseska Jezero 2018«. Vaja se je izvedla na podlagi sledečih predpostavk: na območju vzhodnega dela garažne hiše gori več avtomobilov, v objektu garažne hiše in stanovanjskih blokov nad njo so ostale ujete in poškodovane osebe.

Za izvedbo take vaje smo se odločili zaradi tega, ker nihče iz naše GZ nima izkušenj z gašenjem takih objektov, katerih do pred kratkim niti ni bilo v naši bližini. Sedaj pa sta dve, v nastajanju je tretja. Obenem smo preizkušali sistem soseske Jezero, ki ima avtomatske javljalnike požara in varnostne ukrepe, kot so pregradne požarne stene in dimna stena. Izvedli smo tudi obširno evakuacijo prebivalcev, predvsem zaradi tega, da vidijo, kako poteka

Vaja je trajala od 9:00 do 12:00 ure. Na vaji je skupaj sodelovalo 123 gasilcev iz 17 PGD v GZC. Iz PGD Rakek so sodelovali trije inštruktorji, 8 gasilcev z GVC 16-25 in 1 gasilec, kateri je opravljal naloge v poveljstvu vaje. Po zaključku vaje je sledila interna analiza vaje po sektorjih, sestanek in analiza inštruktorjev ter kratka zaključna analiza vseh sodelujočih.

Vir foto: Notranjsko primorske novice

By KlemenP