Opozorilo – rdeč vremenski alarm

Od četrtka popoldne do petka zvečer pričakujemo močno sneženje. Sneženje se bo okrepilo v četrtek čez dan, še posebej pa v noči na petek. V vzhodni polovici Slovenije bo zapadlo od 40 do 60 cm snega, drugod v notranjosti pa od 20 do 50 cm. Na Primorskem bo pihala močna burja, vetrovno bo tudi drugod. Veter bo prenašal sneg in gradil zamete. V noči s četrtka na petek in v petek bo močan veter prenašal suh novozapadli sneg in gradil zamete v velikem delu države. V noči na soboto bo sneženje slabelo, tudi veter se bo polegel. Radarska slika padavin in opozorila.

V noči na petek in v petek bo po vseh Sloveniji, na jugovzhodu Avstrije, zahodu Madžarske in severozahodu Hrvaške zelo oteženo odvijanje vseh vrst prometa. Voznikom svetujejo, da naj se v petek ne odpravljajo na pot, če to ni nujno. Zaradi napovedanega večjega sneženja se v četrtek in v petek začne prepoved vožnje za priklopnike in polpriklopnike (izločanje naj računajo tudi ostala tovorna vozila):

– od 5. ure prepoved vstopa v Slovenijo iz vseh sosednjih držav;
– od 6. ure prepoved vstopa na avtoceste s počivališč;
– od 8. ure prepoved vožnje po vseh avtocestah in hitrih cestah po Sloveniji.

Tudi drugim voznikom svetujemo, naj se na pot ne odpravljajo, če to ni nujno. Prav tako je zaradi napovedane burje na primorski hitri cesti med med CP Nanos in priključkom Ajdovščina prepovedan promet za hladilnike in vozila s ponjavami (2 stopnja); ter na regionalni cesti Razdrto – Vipava – Ajdovščina prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton (1 stopnja). Ponekod na Primorskem je zaradi burje možnost snežnih nanosov. Za priklopnike in polpriklopnike je prepovedan promet na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina. Razmere v cestnem prometu.

Rdeč vremenski alarm pomeni, da so možni zelo burni meteorološki pojavi. Na širšem območju je možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko človeška življenja. Čim pogosteje se seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe. Nasveti in navodila.

Ne pozabite, če ste v težavah oziroma življenjsko ogroženi, 112 je prava številka!

Screen-Shot-2015-02-04-at-19.17.31Opozorilo za četrtek, 5.2.2015

Screen-Shot-2015-02-04-at-19.17.52Opozorilo za petek, 6.2.2015

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.