Žledolom, 1.2.2014 – 9.2.2014

Ker se je še vedno nadaljeval dež v kombinaciji s snegom in temperaturami pod O°C so se razmere na območju Rakeka in Notranjske še zaostrile. Zaradi teže ledu so se lomile veje, drevesa in električni daljnovodi. Električne energije je ponekod zmanjkalo že v petek 31.1.2014, dokončno pa je prišlo do porušitve sistema v nedeljo 2.2.2014, ko so padli vsi daljnovodi in elektrovodi v okolici Rakeka. Obseg škode je bil tolikšen, da se je razglasilo izredno stanje in sprožilo državni načrt za primer naravne nesreče. Zaradi obsežnosti naravne nesreče in zagotavljanja 24 urne prisotnosti gasilcev v gasilskem domu se je delalo v 12 urnih izmenah.

Statistiko posredovanja po dnevih in tipih za čas dežurstva si lahko pogledate tule: Poročilo Žled 2014_PGD Rakek

Fotografije iz posredovanj si lahko pogledate v naši galeriji, nekaj fotografij pa lahko vidite tudi na internetnih straneh avstrijskih kolegov, kateri so nam prišli na pomoč.

Najlepša HVALA vsem krajanom Rakeka, kateri so pokazali, da spoštujejo naše delo – vseh 10 dni dežurne ekipe niso bile lačne in žejne, veliko je bilo tudi pohval in vzpodbudnih besed. Hvala tudi vsem operativcem, gasilcem sektorja Rakek, jamarjem in prostovoljcem. Skupaj smo poskrbeli, da so se zadeve reševale hitro, tekoče in predvsem varno! Zahvala za opravljeno delo je prišla tudi iz strani regijskega poveljnika za Notranjsko.

15a.jpg

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.