Prva pomoč za mladinsko – pripravniško skupino

Oprema za nudenje prve pomoči

Pripomočki, ki jih uporabljamo pri prvi pomoči, so preprosti in omogočajo izvedbo najbolj osnovnih ukrepov, potrebnih za preprečevanje poslabšanja stanja ali za ohranitev življenja naglo obolelih in poškodovanih.

Naj poudarim, da so v učilnici idealni pogoji z obilo opreme in materiala. Na mestu nesreče pa bo velikokrat potrebna improvizacija. A improvizacija je dovoljena le pri opremi in materialu, postopki pa morajo biti vedno enaki in pravilni!

Za shranjevanje opreme potrebujemo ustrezno torbico ali nahbrtnik, v katerem opremo po potrebi tudi prenašamo. Kovčki po drugi strani so večinoma nepriročni, ker jih ne moremo nositi na hrbtu ali preko ramena. Zaradi tega smo slabše gibljivi in v rokah težko nosimo še kaj drugega.

Zelo pomemben del opreme je obvezilni material. Sem sodijo različni povoji, sterilne gaze, trikotne rute, obliži, medicinski lepilni trak ipd. Povojev je več vrst in so si po svojih lastnostih zelo različni, žal nekateri tudi zelo nekvalitetni. Pri oskrbi v prvi in nujni medicinski pomoči se zelo dobro obnesejo bombažni krep povoji s tkanim robom, različnih dimenzij. Obstajajo tudi prvi povoji, kjer je gaza že všita v povoj in ga lahko uporabljamo zelo hitro. Na vsako rano seveda najprej sodi sterilna gaza. Tudi te so različnih velikosti in jih uporabimo glede na obsežnost ter zahtevnost poškodbe. Za manjše poškodbe (manjše vreznine, odrgnine itd.) uporabimo obliže. Trikotne rute so nepogrešljiv pripomoček pri imobilizaicji in fiksaciji pacienta. Za pritrditev obvezilnega materiala lahko uporabimo medicinske lepilne trakove ali različne sponke.

Pred podhladitvijo lahko pacienta zaščitimo z zaščitno folijo.

Za oskrbo opeklin so danes standarden pripomoček opeklinski obkladki iz hidrogela, ki so tudi različnih dimenzij. Kadar ji nimamo, lahko uporabimo posebne opeklinske gaze, v skrajni sili pa tudi navadno sterilno gazo.

Za imbolizacijo okončin lahko uporabimo različne oblike opornic. Še posebej so zelo uporabne t. i. opornice v roli, ki zavzamejo zelo malo prostora in so lahke. Seveda, kadar je potrebno, lahko tudi improviziramo in uporabimo različna zasilna sredstva.

Da bi lahko bolj uspešno oživljali, potrebujemo obrazno masko, ki nam omogoča izvajanje umetnega dihanja brez neposrednega stika z obolelo osebo.

Obvezen pripomoček so prilagojene škarje tope na eni strani, ki jih potrebujemo za več stvari (rezanje obleke itd.). Priporočljivo je imeti tudi plastensko fiziološke raztopine za izpiranje (tujek v očesu, tujek v rani itd.). Ker moramo vedno zabeležiti podatke, se mora v torbi nahajati tudi papir in svičnik za pisanje.

Na koncu pa ne pozabimo na lastno zaščito pri delu. V torbi / nahrbtniku se mora nahajati nekaj parov zaščitnih rokavic za enkratno uporabo. Odveč ne bo tudi maska za zaščito obraza.

(povzeto po Priročnik za delo z gasilsko mladino; 2017; str: 103 – 104)