• Fri. Apr 26th, 2024

PGD Rakek

Gasilci PGD Rakek

Obilne padavine in poplave

ByKlemenP

Sep 14, 2022

V prihajajočih dnevih bo pogosto deževalo, nastajale bodo tudi nevihte in neurja. Izkušnje iz preteklih let kažejo, da lahko kombinacija vremenskih dejavnikov (topel in vlažen zrak, vdor hladnih zračnih mas, okrepljen jugozahodni veter, … itd.) povzroči obilne padavine, poplave ali druge nevšečnosti tudi na območju Rakeka.

PGD Rakek prebivalce Rakeka poziva, naj kot dobri in skrbni gospodarji izvedejo vsa potrebna dela, da vas, vaših živali in lastnine napovedano obilno deževje in morebitne poplave ne bodo presenetile nepripravljenih.

Z zunanjih površin, jaškov in cevi za odvajanje meteornih voda odstranite odpadlo listje in ostalo nesnago, da bo omogočeno normalno odvodnjavanje. Preverite pretočnost žlebov, odtočnih jaškov in kanalov. V nižje ležečih prostorih, v katerih je možnost poplav in zamakanja stvari, opremo, orodje, živila, … prestavite v višje prostore. Pripravite vsa potrebna zaščitna sredstva in opremo (osebna zaščitna sredstva, protipoplavne vreče, opremo za zaščito objektov… itd.), za izvajanje osebne zaščite, zaščite živali in premoženja. Skrbno preverite tudi njihovo brezhibno delovanje. Le tako boste lahko ob povečanih padavinah ali celo poplavah varno, pravilno in učinkovito izvajali samozaščitne ukrepe, gasilcem olajšali delo in zmanjšali možnost za nastanek škode.

V primeru, da potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč ali pomoč drugih reševalnih služb, kličite izključno na številko 112 (številka za klic v sili). Med izvajanjem intervencij dosledno upoštevajte odredbe in navodila vodij intervencij ter opozorila in obvestila, izdana prek lokalnih medijev.

Gasilci PGD Rakek

By KlemenP