112 – KLIC V SILI

Ali veste kateri dan je danes?

Poglejte kateri datum je danes – 11.2. Danes tako obeležujemo mednarodni dan številke 112.

Kadar pokličete na številko 112 upoštevajte navodila operaterja vsekakor pa mu sporočite naslednje podatke:

1. predstavite se
2. povejte kaj se je zgodilo, kje ter kdaj
3. povejte koliko je ponesrečencev, kakšne so poškodbe
4. opišite okoliščine nesreče ter povejte kakšno pomoč potrebujete
5. ostanite na telefonski zvezi in upoštevajte vsa navodila, ki vam jih posreduje operater.

Številka 112 je za nas pomembna, da si jo dobro vtisnemo v spomin, saj je to številka za klic v sili, na katero lahko pokličete, če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč ali druge reševalne službe.

Na številko 112 lahko kadarkoli (24 ur dnevno, vse dni v letu) brezplačno pokličete v katerikoli državi Evropske unije. Nanjo lahko pokličete s stacionarnega ali z mobilnega telefona, pošljete kratko sporočilo (SMS) ali posredujete besedilni klic preko sistema WAP 112. Posredovanje kratkega sporočila (SMS) in besedilnega klica preko sistema WAP 112 sta namenjena tudi gluhim in naglušnim osebam. Omogočen je tudi klic v sili na območju s slabim signalom.

Operativno komunikacijske naloge opazovanja, obveščanje in alarmiranja opravljajo 24 ur na dan, neprekinjeno 365 dni v letu Center za obveščanje Republike Slovenije (CORS) in 13 Regijskih centrov za obveščanje (ReCO), ki se odzivajo na klic v sili 112. Z delovanjem ReCO so vsem državljanom zagotovljeni dostopnost nujne medicinske pomoči, hitro aktiviranje reševalcev, predvsem gasilcev, ter ustrezno odzivanje različnih reševalnih služb ob naravnih in drugih nesrečah.

Poseben poudarek glede številke za klic v sili 112 namenjamo tudi komuniciranju z ranljivimi skupinami (informacija o številki 112 je natisnjena v brajici, zgibanka Številka za klic v sili 112 je natisnjena z večjimi črkami, TV spot Klic na številko 112 je opremljen s slovenskim znakovnim jezikom). VIR ČLANKA.