Parada ob 130 – letnici PGD Rakek

S slavnostno parado skozi Rakek smo rakovški gasilci v soboto začeli praznovanje visokega jubileja, 130-letnice organiziranega delovanja. Na prireditvenem prostoru so se nam pridružili kolegi gasilci iz drugih krajev, gostje in krajani. Podelilo se je najvišja priznanja Gasilske zveze Slovenije, praznovanje pa smo zaključili z gasilsko veselico. Parada gasilcev in vozil je izpred rakovške pošte krenila proti prireditvenem prostoru pri osnovni šoli, kjer so zbrane nagovorili predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Rakek Klemen Drole, namestnik poveljnika Gasilske zveze Slovenije Darko Muhič, predsednik Gasilske zveze Cerknica Rajko Intihar in župan Marko Rupar.

Prostovoljno gasilsko društvo Rakek je ob visokem jubileju prejelo priznanje civilne zaščite, gasilci pa so za vestno in aktivno delo prejeli priznanja in plamenice Gasilske zveze Slovenije. Gasilsko odlikovanje prve stopnje sta prejela Tone Lukan in Mojca Lukan, odlikovanje druge stopnje je prejel Matjaž Ileršič, odlikovanje tretje stopnje pa Janez Turšič. Gasilsko plamenico druge stopnje za vestno in aktivno delo v operativnih vrstah PGD Rakek sta prejela Miha Modic in Franc Šivec. Društvena priznanja in priznanja Gasilske zveze Cerknica so podelili na slavnostni akademiji.

Rakovški gasilci pa smo se razveselili tudi praktične nagrade za dolgoletno delovanje. Uprava za zaščito in reševanje nam je odobrila več kot 2.000 evrov za sofinanciranje nakupa zaščitne in reševalne opreme. Komisijo, ki je odobrila dodatna finančna sredstva, smo aktivni člani PGD Rakek prepričali s svojim trudom in zagnanostjo, tako na operativnem kot na izobraževalnem področju. Z denarjem smo kupili prezračevalnik in z njim zapolnili še zadnje prosto mesto v GVC 16-25. Predstavnika uprave za zaščito in reševanje Majcen in Trobec sta prezračevalnik simbolično predala v uporabo. Po slovesnosti se je praznovanje nadaljevalo na gasilski veselici, ki se je zavlekla pozno v noč.

Vir: NPN, Petra Trček