Akademija ob 130 let PGD Rakek

Rakovški gasilci smo s slavnostno sejo, na kateri se je podelilo priznanja Gasilske zveze Cerknica in PGD Rakek, v četrtek obeležili 130 let delovanja. Slavje bomo nadaljevali 8. julija ob 18. uri s parado in podelitvijo priznanj Gasilske zveze Slovenije; sledila bo veselica pri osnovni šoli.

V avli osnovne šole na Rakeku je bila polna gasilskih uniform, saj so se praznovanju visokega jubileja pridružili gasilci iz ostalih društev GZ Cerknica in iz sosednjih krajev in številni gostje. Zbrane je pozdravil predsednik PGD Rakek Klemen Drole, nagovoril jih je tudi predsednik Gasilske zveze Cerknica Rajko Intihar, župan Marko Rupar pa je v govoru namignil, da bi ob novi telovadnici, ki jo bodo dobili na Rakeku, lahko že kmalu zrasel nov gasilski dom, ki je zaradi majhnosti in utesnjenosti zdajšnjega še kako potreben. Slavnostni govornik je bil podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Jože Derlink. »Gasilstvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo in pomembno nalogo, na eni strani nudi pomoč krajanom ob nesrečah, na drugi strani pa je pomemben del krajevnega kulturnega življenja,« je dejal. »Lahko ste ponosni, da ste sodobno opremljeni del slovenskega gasilstva, ki se razvija v organizacijo, ki je sposobna opravljati vsako dejavnost zaščite in reševanja, razvija pa se tudi na področju preventive, seveda ob pomoči lokalne skupnosti.«

Podelili številna priznanja
Priznanje Gasilske zveze Cerknica 1. stopnje je prejela Martina Modic, operativka z najdaljšim stažem v operativni enoti. V zadnjih letih aktivno sodeluje tudi na nivoju regije. Priznanje GZ Cerknica 2. stopnje so prejeli Rok Leskovec, poveljnik notranjske regije in predsednik komisije za izobraževanja na GZS, Vid Vadnu , namestnik poveljnika PGD Rakek in pomočnik poveljnika GZ Cerknica, Ivanka Gantar, ki je med drugim uredila zgodovinski arhiv društva in biltene ob jubilejih, in Ivan Paternost, predsednik komisije za veterane v PGD Rakek. Priznanje 3. stopnje pa so prejeli Domen Banfi, Aleš Gorkič, Jaka Peteh, Mitja in Sergej Trebec ter Sanja in Tanja Zalar. Poveljnik PGD Rakek Miha Modic je prejel značko za desetletno delo v operativi.

Priznanje PGD Rakek za uspešno delo v zadnjem desetletju so prejeli Sašo Doles, Klemen Drole, Žiga Kočevar, Aleš Kralj, Nejc Lukan, Klemen Purkart, Dušan Zwolf, Matija Šop in Tomaž Zgonc. Mladinska priznanja so prejeli najzaslužnejši mladi gasilci Blaž Banfi, Anže Opeka, Dejan Zalar in Kenan Jurenec, Matija Ileršič ml. pa je prejel priznanje za desetletno delo v gasilskih vrstah.

Strokovno in telesno pripravljeni na akcijo
PGD Rakek ima danes okoli 150 gasilcev in še enkrat toliko podpornih članov. 27 operativcev in še šest v rezervi pa jih je vedno pripravljenih, da priskočijo na pomoč. Največkrat posredujejo ob požarih, tako v naravi kot tudi na objektih in na vozilih. Njihovo delo jim nalaga veliko odgovornost, za katero potrebujejo veliko znanja, ki ga redno nadgrajujejo in izpopolnjujejo. Svojo usposobljenost in znanje ekipe PGD Rakek uspešno dokazujejo tudi na gasilskih tekmovanjih.

Danes so gasilci opremljeni s sodobnimi vozili in z opremo, s katerimi lahko posredujejo v težkih situacijah. Začetki so bili bolj skromni. Napredni Rakovčani so 15. junija leta 1887 ustanovili Požarno brambo Rakek. Njihov sedež je bila lesena baraka nad današnjim domom. Bramba je štela 35 rednih članov in pet podpornih, ki so oblikovali plezalno, reševalno in razruševalno moštvo, brizgalno, vodno, hidrantno in cevno moštvo ter moštvo sanitete in varuhov. Leta 1900 se je društvo razšlo, obudili so ga leta 1922, gasilski dom pa so postavili leta 1930. Med drugo svetovno vojno je društvo mirovalo, po njej pa so spet strnili svoje vrste. V zadnjih letih so posodobili svoj vozni park, še vedno pa si želijo novega gasilskega doma. Zdajšnji je namreč premajhen in stoji na dokaj utesnjenem mestu v središču starega dela Rakeka. (vir: Notranjsko primorske novice, Petra Trček)

Foto: Ljubo Vukelič