• Wed. Apr 24th, 2024

PGD Rakek

Gasilci PGD Rakek

Nenapovedana vaja OŠ Rakek

ByKlemenP

Oct 7, 2016

V petek, 7.10. smo v sodelovanju z OŠ Rakek in gasilci iz Unca, Ivanjega sela in Cerknice izvedli nenapovedano vajo evakuacije na osnovni šoli Jožeta Krajca Rakek. Za točno uro dogodka je vedel samo vodja vaje z namenom, da se preizkusi realno odzivnost gasilcev v dopoldanskem času in reakcijo zaposlenih na šoli in otrok na nenačrtovan dogodek.

Ob 9:31 je ravnateljica šole poklicala na ReCO in sporočila, da so se na šoli oglasili požarni javljalniki. Takoj zatem je sledil nagovor zaposlenih in učencev po interkomu, praktično istočasno pa se je pričela tudi evakuacija šole, ki je bila izvedena v treh minutah. Povedati je treba, da je v tem času šola povsem prazna, pripravljen je končni popis evakuiranih oseb, odklopljeni so vsi energenti (elektrika in zemeljski plin), odprte so vse zapornice in tako omogočen dostop intervencijskim ekipam do vsake točke na šoli.

Gasilske enote so se na mestu vaje zvrstile po 9 – 10 minutah. Odziv gasilcev je bil za dopoldne zadovoljiv, 17 gasilcev s 6 vozili iz štirih društev. S strani vodje vaje je vodja gasilskega dela intervencije prejel informacijo, da gori v pralnici osnovne šole. Gasilci so do »požara« pristopili skozi vrata z asfaltnega igrišča in skozi glavni vhod šole ter nato preko stopnišča, kjer so našli tudi »ponesrečeno osebo«. Vaja je bila zaključena ob 9:55 uri.

Po vaji smo z gasilci naredili hitro analizo vaje. Pomanjkljivosti, ki jih je bilo presenetljivo malo bomo poskušali odpraviti na naslednjih vajah. Zatem smo opravili analizo še z ravnateljico, pomočnico ravnateljice in hišnikom. Tudi te težave, katere smo opazili, bomo do naslednjič odpravili. Gledano generalno je bila vaja uspešna. Pohvala gre predvsem osebju osnovne šole, s katerimi se že nekaj let trudimo izpeljati evakuacije na najvišjem nivoju, hitro in učinkovito. Lahko rečem, da v primeru pravega posredovanja na OŠ Rakek gasilci ne bi imeli veliko dela s samo evakuacijo, kar nam olajša delo in pospeši rešitev neljubih dogodkov.

Na koncu bi se zahvalil vsem sodelujočim za pomoč in dober odziv,

NA POMOČ!

Vodja vaje: Miha Modic, GČ 1.st.

dsc_0464Več fotografij na strani PGD Ivanje selo

By KlemenP