Vaja GZC na Brest Pohištvu

Z namenom, da se preizkusi in izpopolni organiziranost in pripravljenost gasilskih enot, ki opravljajo naloge javne gasilske službe na območju GZ CERKNICA ob požaru na območju podjetja Brest pohištvo d.o.o., pri katerem se lahko pričakuje večje število evakuiranih oseb se je v nedeljo 25. oktobra izvedla napovedana, praktična in poučna gasilska vaja z imenom »Požar v podjetju Brest 2015«. Glavni cilji vaje so bili:

  • preveriti stanje organiziranosti, usposobljenosti in opremljenosti operativnih GE;
  • preveriti načrte za ZRP v primeru požara ali druge obsežnejše nesreče v podjetju Brest;
  • preveriti usposobljenost in reagiranje operativcev v primeru več nepredvidenih situacij;
  • preizkusiti beleženje napadalnih skupin ter označevanje preiskanih prostorov;
  • preizkusiti komunikacijo med gasilskimi enotami, NMP, policijo in LPE;
  • izpopolnjevanje znanja in veščin pripadnikov gasilskih enot GZ Cerknica.

Podjetje je bilo razdeljeno v tri sektorje, v vsakem sektorju so sodelujoče enote morale postaviti napade na streho preko lestev, izvesti gašenje s peno ter izvajati notranje napade z namenom gašenja in preiskovanja. Po izvedbi prvih ukrepov, iznosu poškodovanih in lokalizaciji požara v posameznem sektorju so notranji napadalci namesto “gašenja” izvajali fizične obremenitve, katere so simulirale napore in delo tekom gašenja. Da bi preizkusili tudi logistiko polnjena večjega števila IDA posod in menjavo napadalnih skupin se je v objekt dve uri neprekinjeno izvajalo notranje napade. Delo v posameznem sektorju sta spremljala inštruktorja, katera sta spremljala delo gasilcev, dajala napotke ter po potrebi ustavila delo posamezne skupine in jim pokazala pravilen postopek, taktiko oziroma pristop.

Vaja je trajala od 9:00 do 13:00 ure. Na vaji smo sodelovali trije inštruktorji iz PGD Rakek in 10 gasilcev z GVC 16-25, kateri so svoje naloge opravljali v sektorju 2. Po zaključku vaje je sledila interna analiza vaje po sektorjih, sestanek in analiza inštruktorjev ter zaključna analiza vseh sodelujočih. Fotografije iz vaje si lahko pogledate v naši galeriji.

skica vaje

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.