• Thu. Apr 25th, 2024

PGD Rakek

Gasilci PGD Rakek

Oktober – mesec požarne varnosti

ByKlemenP

Sep 28, 2013
Vsako leto oktobra potekajo aktivnosti v okviru projekta Oktober – mesec požarne varnosti. To je že tradicionalni projekt, v katerem Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije ter Slovenskim združenjem za požarno varstvo pripravi vrsto aktivnosti s področja varstva pred požarom na določeno temo in za različne ciljne skupine (otroke, starostnike, širšo laično in strokovno javnost). Letošnja tema je namenjena gašenju začetnih požarov v gospodinjstvu in osebnem vozilu s sloganom ZAČETNI POŽAR LAHKO POGASITE SAMI.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje že od leta 2005 sistematično deluje na področju osveščanja prebivalcev s področja varstva pred požarom. V preteklih letih so bile izpostavljene že skoraj vse najpomembnejše teme, na katere je treba s področja varstva pred požarom opozoriti prebivalce kot najširšo ciljno skupino laične javnosti. Posamezne teme so bile preko različnih vsebin, aktivnosti, pristopov, medijev izdelane in predstavljene za različne ciljne skupine prebivalcev.

Namen letošnjega projekta ZAČETNI POŽAR LAHKO POGASITE SAMI je posredovanje informacije, da lahko posameznik z ustreznim preventivnim ravnanjem prepreči nastanek požara, če pa kljub temu zagori, lahko začetni požar po svojih močeh in zmožnostih z ustreznim ukrepanjem pogasi oziroma prepreči njegov razvoj in s tem tudi posledice. In prav na to želimo opozoriti z letošnjim projektom ZAČETNI POŽAR LAHKO POGASITE SAMI. Za gašenje začetnega požara se lahko uporabijo različna priročna gasilna sredstva (vedro z vodo, cev za zalivanje, suh pesek ali zemlja, požarna odeja, v kuhinji pokrovka itd.) ali pa naprave za gašenje začetnih požarov, kot je gasilnik. Namen je tudi predstaviti prednosti, ki jih pri gašenju začetnega požara nudijo gasilniki, motiviranje po uvajanju gasilnikov v stanovanjske objekte in osebna vozila ter usposabljanje prebivalcev za pravilno izbiro in učinkovito uporabo gasilnikov. Poudarek je namenjen tudi navodilu, da če posameznik ne more pogasiti začetnega požara, pokliče številko 112. Vir: www.sos112.si

By KlemenP