Napeljava cevovodov v visoke stavbe

Namen tokratne vaje je bil preizkus operativnega postopka za napeljavo cevovodov v visoke stavbe. Zaradi vročine se je lokacijo vaje prestavilo iz požarnih stopnic osnovne šole v senco gozda nad nogometnim igriščem. Bolj temeljito smo preizkusili samo postopek postavljanja B cevi, postavitev C cevi in celoten postopek na pravem stopnišču pa sledi naslednjič.

DSC_0286

Bistvo polaganj cevi po stopniščih je pravilna postavitev cevi pred vstopom v prostor, kjer je požar. Cevi polagamo ob zunanjem robu stopnišča v velikih lokih, postavljamo jih po vrstnem redu eno za drugo. Pri višjih stavba se zaradi zagotavljanja možnosti več napadov in zaradi zmanjšanja izgub po stopnišču napelje B cevovod. V tem primeru poteka linija od GVC po B vodu skozi trojak in omejevalec tlaka pred vhodom, dalje B vod (naprej po stopnišču) in na koncu spet trojak – eno nadstropje pod požarom, nato vsaj 2 C napadalna voda (glavni in rezerva). Zakaj vsaj dva trojaka? V primeru, da počijo C cevi se enostavno zapre trojak nadstropje pod požarom, tako nam voda ostane v sistemu, in uporabi rezervna cev. Trojak pri vhodu v objekt pa je pomemben zaradi tega, ker če bo počila kakšna B cev zaradi pritiska, bo to sigurno prva B cev (če so vse enako kvalitetne). Zapremo trojak, ohranimo vodo v sistemu in zamenjamo B cev. Komunikacija z gasilci na trojakih je še kako pomembna, zato naj bodo opremljeni z ročnimi radijskimi postajami.

Ko končamo z gašenjem je potrebno vodo iz cevovodov spraviti ven iz objekta. Da ne delamo dodatne škode na objektu se to naredi na sledeči postopek: zapre se trojak pri vhodu v objekt, preklopi prvo B cev iz izliva na priklop za polnjenje GVC in nato odpremo vse ventile na trojakih, kjer imamo cevi. Voda se počasi pretoči nazaj v GVC zaradi višinske razlike, gasilci skrbijo samo za postopno praznjenje in odpenjanje cevi (od vrha navzdol).

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.