OPR nevarna snov

Tokratne operativne vaje so bile namenjene operativnim postopkom (OPR) pri posredovanju v primeru razlitja nevarne snovi. Namen vaje je bil, da se vzpostavi dobro predpripravo dela za potrebe posredovanja pri večjih intervencijah, kjer desetina oziroma enota opravlja zgolj delo z nevarno snovjo. Delo se je razdelilo na: zunanja podpora, zavarovanje območja in sprejem, neposredni posredovalci ter prva pomoč z dekontaminacijo. Nekaj fotografij iz operativnih vaj je v galeriji, v nadaljevanju pa kratek opis dela na teh točkah.

Zunanja podpora je imela nalogo pripraviti vse potrebno do vstopne točke. Tako so pripravili cevi in druge armature za potrebe požarnega varovanja, v bližino vstopne točke se je namestilo vsa orodja in pripomočke za posredovanje, poskrbeli so za preskrbo z gasilno vodo in penilom ter pripravili rezervne tlačne posode za IDA.

Ekipa za zavarovanje območja je izvedla ustrezno zavarovanje območja, označila vstopno točko, sprejemala dodatne ekipe in poskrbela za odstranitev nepoklicanih z mesta posredovanja.

Neposredni posredovalci so opravili hiter ogled, preiskali in izvlekli ponesrečence, preprečili iztekanje, izvedli požarno varovanje, zatesnili jaške in izvedli sanacijo.

Ekipa za prvo pomoč in dekontaminacijo pa je postavila dekontaminacijsko mesto, poskrbela za prvo pomoč ponesrečencev ter vodila popis rešenih in evakuiranih.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.