• Thu. Apr 25th, 2024

PGD Rakek

Gasilci PGD Rakek

Tehnični dan na OŠ Jožeta Krajca Rakek

ByKlemenP

Oct 2, 2014

V četrtek, 2.10.2014 je v organizaciji PGD Rakek na OŠ Jožeta Krajca Rakek potekal tehnični dan na temo zaščite in reševanja. Namen tehničnega dneva je bil učencem predstaviti čim več služb, katere v primeru nesreče ali neljubega dogodka posredujejo po klicu na številko 112. Tako so na dogodku tekom celega dne sodelovale naslednje službe oziroma enote: NMP Cerknica, PP Cerknica, PGD Rakek, PGD Unec, PGD Ivanje selo, PGD Cerknica, PiGD Kovinoplastika Lož, PGD Postojna, PGD Vrhnika, Rdeči križ Cerknica, Jamarsko društvo JD Rak in jamarska reševalna služba. Sam tehnični dan pa je bil sestavljen iz treh sklopov.

V prvem delu je bilo kratko predavanje na temo ZiR, kjer jim je bila predstavljena organiziranost in sestava enot, ki sodelujejo v sistemu. Podrobneje se jim je predstavilo gasilsko organizacijo ter na koncu predstavilo ukrepe pred nesrečo (preventiva), med in po nesreči. Po predavanju so se učenci premaknili ven iz objekta na vnaprej določen prostor za šolo, kjer so si lahko ogledali prikazno vajo.

Po scenariju vaje je na cesti zagorelo osebno vozilo, zaradi nepozornosti pa se istočasno na istem mestu zgodi prometna nesreča z udeležbo osebnega vozila s avtomobilsko prikolico na kateri je cisterna, ki prevaža kurilno olje. Vaja je bila namenjena prikazu delovanja gasilskih enot ob različnih nalogah ter prikazu sodelovanja med policijo, NMP in gasilci. Tako so učenci lahko videli: delo policije v primeru prometne nesreče, izvajanje postopkov in delo NMP, gašenje vozila, tehnično posredovanje ob prometni nesreči in posredovanje v primeru razlitja nevarnih snovi. Med izvajanjem prikazne vaje je za komentiranje in razlago poskrbel Muhič Darko (PGD Postojna), kateri je učencem strokovno, a vendar še primerno njihovem nivoju opisal dogajanje na vaji.

10704011_10205090823534579_346243040295227845_oPrikazna vaja, foto: Zalokar Matej

Po malici je sledil ogled devetih prikaznih točk:

  1. Rdeči križ Cerknica: pripadnika RK sta predstavila delovanje, prikazala oživljanje in delo z AED ter za vsako starostno skupino pripravila oskrbo določene poškodbe.
  2. Policija: je predstavila delovanje posebne policijske enote in opremo, katero uporabljajo.
  3. Vozila za gašenje požarov v naravi: na točki sta PGD Rakek in PGD Postojna predstavila osebno zaščitno opremo za gašenje požarov v naravi ter vozili GVGP-1 in GCGP-1.
  4. Avtolestev s košaro: PGD Vrhnika je predstavila vozilo ALK, opremo na vozilo in delo z njim. Na koncu je bilo prikazano tudi gašenje s pomočjo lestve.
  5. Jamarji in jamarska reševalna služba: jamarja JD Rak in pripadnika jamarske reševalne službe sta prikazala delo in opremo jamarjev oziroma jamarske reševalne službe.
  6. Tehnično vozilo: PGD Cerknica je predstavila tehnično vozilo GVC 16-15 in opremo za posredovanja ob prometnih nesrečah.
  7. Gasilska vozila za gašenje in reševanje: PGD Unec in PGD Ivanje selo sta predstavili vozili GVC 16-40 in GV-1 ter opremo, katero imajo v vozilih.
  8. Gasilsko vozilo s cisterno: PGD Rakek je prestavil vozilo GVC 16-25 in opremo v vozilu.
  9. Vozilo za nevarne snovi: PiGD Kovinoplastika Lož je predstavila vozilo GVC 16-15 in opremo za posredovanja v primeru nevarnih snovi.

Fotografije iz dogodka si lahko pogledate tule ali pa tu v galeriji. Video dogodka si lahko pogledate tule in tule.

DSC_0278Prikazna točka jamarji in jamarska reševalna služba

DSC_0279Prikazne točke: vozilo za tehnična posredovanja,
vozilo za nevarne snovi in Rdeči križ

DSC_0280Prikazne točke: vozila za gašenje in reševanje, ALK,
vozila za gozdne požare, GVC 16-25 in policija

By KlemenP