1. kratkočasnik za mladince

Gasilska zaščitna in reševalna oprema se deli na:

1. gasilsko zaščitno opremo. 2. gasilsko reševalno opremo.

Ta pa na: 
a. osebno zaščitno opremo
b. skupno zaščitno opremo

Ta pa na: 
a. gasilsko orodje in opremo
b. gasilska vozila

OSEBNA ZAŠČITNA OPREMA

Osebna zaščitna oprema je zadolžena vsakemu gasilcu osebno. Ta tako prevzame odgovornost, da jo bo skrbno uporabljal in vzdrževal.

Med osebno zaščitno opremo uvrščamo:
– gasilsko zaščitno obleko,
– gasilsko zaščitno čelado,
– gasilske zaščitne škornje,
– gasilske zaščitne rokavice in
– podkapo in podobleko.

Gasilska zaščitna obleka mora biti tipizirana in standardizirana. Gasilska zaščitna obleka je lahko enodelna (kombinezon) ali dvodelna (hlače in vetrovka).

V našem društvu se uporabljata obe varianti – kombinezon je namenjen posredovanjem pri gozdnih požarih in tehničnih nesrečah;  dvodelna pa ob posredovanju v požarih. Gasilska zaščitna obleka je vedno troslojna, pri čemer se sloji dopolnjujejo in tvorijo zaščito kot celoto. Za boljšo vidnost je opremljena z odsevnimi trakovi.

Gasilska čelada ščiti pred mehanskimi poškodbami – udarci glave. V našem društvu sta v uporabi dve čeladi – “lažja” se uporablja za gozdne požare, tehnične intervencije ter tekmovanja in “težja” za posredovanja v ognju."Težja" gasilska čelada

Robustni gasilski čevlji imajo tudi kapico, ki ščiti prste.

Gasilske zaščitne rokavice ščitijo pred mehanskimi poškodbami in opeklinami. Narejene so iz negorljivih materialov. Obvezno pa morajo segati čez zapestje. 

Tudi podkapa in podobleka sta narejeni iz negorljivega materiala. Uporabljata se pri gašenju notranjih požarov in ščitita pred opeklinami.

 

1 – Naloga za ponavljanje teorije

2 – Obleci gasilca / gasilko