• Wed. Apr 24th, 2024

PGD Rakek

Gasilci PGD Rakek

Požari v stanovanjskih stavbah, 24.7.2017

ByKlemenP

Jul 24, 2017

Uradni zapis iz SPIN: Ob 18.12 je v naselju Rakek, občina Cerknica, zaradi udara strele zagorela stanovanjska hiša. Posredovali so gasilci iz PGD Rakek, Unec, Cerknica in Ivanje Selo. Pogasili so goreče ostrešje in podstrešje stanovanjske hiše. Preventivno so ostrešje prekrili z PVC folijo. Na kraju so bili tudi delavci elektro podjetja in Policija. Uničeno je ostrešje in podstrešje hiše.

Ponedeljkovo popoldne nam ni prizaneslo. Ob 17.30 smo dobili poziv, da meteorna voda zaliva klet stanovanjske hiše na Rakeku. Na intervencijo smo izvozili štirje gasilci z GVC 16/25, naknadno pa sta na lokacijo prišla še dva gasilca. Iz kleti smo vodo prečrpavali s pomočjo potopnih črpalk, vzporedno s tem pa smo postavljali protipoplavne vreče, da bi preprečili morebiten nov vdor vode ob močnejših padavinah, katere so bile napovedane za zvečer.

Med posredovanjem na poplavi kleti smo dobili obvestilo, da se kadi izpod strehe stanovanjske hiše na Rakeku. Razen tega in lokacije so bili podatki bolj skopi. Opremo za poplave smo pustili na lokaciji in se takoj odpravili na domneven požar hiše, ma lokaciji so se nam kasneje pridružili še preostali operativci z GVGP-1. Ob prihodu je bil viden močan dim izpod strehe, zato je bila podana zahteva za aktiviranje PGD Unec, PGD Ivanje selo in PGD Cerknica. Zaradi nevarnosti električnega udara je bil aktiviran tudi dežurni Elektra Ljubljane. Štiri napadalne skupine so se izmenjale v notranjosti objekta, ena pa je razkrila del strehe za boljši odvod dima. Požar smo s pomočjo sosednjih društev hitro pogasili. Sledilo je iznašanje poškodovanih stvari s podstrešja in prekrivanje poškodovane strehe s ponjavami. Naš ponedeljek se je tako končal ob 22. uri, ko smo v gasilskem domu očistili in pripravili opremo. Na intervenciji je sodelovalo 32 gasilcev z 8 vozili, dve patrulji PP Cerknica in dežurni električist. Za konec gre moja zahvala vsem udeležencem na intervenciji za hiter odziv in strokovno opravljeno delo, s katerim smo preprečili hujšo škodo. Za opravljeno delo se nam preko poveljnika CZ Občine Cerknica zahvaljuje tudi lastnica objekta. (Modic Miha)

By KlemenP