Strokovna ekskurzija članic

Članice smo se v soboto, 11.06.2016, odpravile na strokovni izlet. Najprej smo se odpravile proti letališču Jožeta Pučnika z namenom, da si ogledamo njihovo gasilsko službo. Ob prihodu so nam takoj pokazali stroje za de-icing. Po kontroli dokumentov in rentgenu pa smo vstopile na območje letališča kamor običajni potniki nimajo vstopa. Ogled se je začel s splošno predstavitvijo letališča in služb, ki skrbijo za normalno delovanje. Najbolj nas je pritegnilo delo ptičarja, ki 12 ur z območja letališča odganja ptiče in tako zmanjša možnost, da se ptica ujame v motor letala.

Sledil je ogled in spoznavanje gasilskih prostorov in njihove opreme ter vožnja s Pantherjem po vzletno-pristajalni stezi. Panther je izreden stoj, ki je po letališki stezi kljub svojim 39 tonam skupne mase zmožen peljati s hitrostjo 115 kilometrov na uro. Na mesto požara pripelje 12 tisoč litrov vode, 1.500 litrov penila in 250 kilogramov gasilnega prahu. Opremljen je tudi s konico za prebijanje letala, kar s pridom izkoristijo predvsem pri notranjih požarih v tovornih letalih, ko bi imeli gasilci težavo pri gibanju zaradi tovora. Nima zastonj naziva “prvi steber požarne obrambe Brnika”. Peljali so nas tudi na servisno območje, kjer smo spoznale zgradbo letala in si ga ogledale tudi v notranjosti. Za konec smo si ogledale tudi letalsko enoto slovenske policije in njihove helikopterje.

Popoldne nas je ujel dež in smo morale program prilagoditi. Namesto, da bi se po Lambergarjevi poti sprehodile do gradu Kamen, smo se do njega kar zapeljale. Po sprehodu skozi grad, smo si privoščile slastno in obilno kosilo v Lovskem domu v Žirovnici, kjer smo opazovale tudi živahno medvedko Mici. Dan smo zaključile z ogledom centra Radovljice in muzeja lectarjevih izdelkov ter se polne vtisov in utrujene v večernih urah vrnile domov. Fotografije.

Anita Trebec

DSC_1008

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.