Zaključek akcije Stopimo skupaj za gasilce

Zadnje dni januarja in v začetku februarja 2014 je dobršen del Slovenije prizadela naravna katastrofa – žledolom. Ledeni oklep, ki sta ga povzročila dež in nizke temperature, je vztrajal več dni. Zaradi poškodb na električnem omrežju je približno 250.000 ljudi ostalo brez električnega toka. Žledolom je povzročil zaprtje številnih cest. Največja škoda je nastajala na prometni in energetski infrastrukturi ter v gozdovih.

Pripadniki gasilskih enot so bili vse dni te naravne nesreče na terenu in pomagali prebivalstvu. S cestišč so odstranjevali drevesa in vejevje ter zagotavljali prevoznost večine državnih in lokalnih cest. Pomagali so pri odstranjevanju žleda iz električnih vodnikov in objektov. Ob izpadu električne energije so občanom pomagali z elektroagregati ter zagotavljali komunikacijo, ko so odpovedali sistemi telefonije. Pomagali so pri reševanju in evakuacijah v primerih, ko so objekte ogrožali plazovi ter viseče drevje in je bil onemogočen dostop z osebnimi vozili. Gasilci so organizirali prevoze občanov do zdravstvenih služb, trgovin ter zagotavljali drugo nujno oskrbo in pristojnim službam pomagali čistiti okolico električnih vodnikov.

V intervencijah je sodelovalo preko 41.000 operativnih gasilcev, ki so opravili več kot 334.000 delovnih ur. Poškodovalo se je 127 gasilcev. Pri delu je bilo uporabljene zelo veliko opreme kot so motorne žage, elektroagregati, motorne in potopne črpalke ter podobno. Vrednost poškodovane opreme znaša preko 700.000 evrov. Po zaključku interveniranja se je Gasilska zveza Slovenije vključila v niz dobrodelnih akcij, s katerimi je zbirala finančna sredstva za nakup najnujnejše opreme za gasilske enote po Sloveniji. Nabavljeno opremo bomo razdelili na zaključni prireditvi »Stopimo skupaj za gasilce«, ki bo v petek, 12. decembra 2014, ob 17.00 uri v Športni dvorani v Logatcu. Več si preberite na gasilec.net.

Na prireditvi smo sodelovali tudi gasilci PGD Rakek, kateri smo prejeli dve motorni verižni žagi Husqvarna, model 550 XP. V imenu gasilcev PGD Rakek hvala vsem, ki ste prispevali in nam na tak način pomagali do prepotrebne opreme, katero uporabljamo v namen zaščite in reševanja. Hvala!

15a.jpg

885548_10205563729123418_7038750380640252847_o

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.