Zakaj bi tvegali, da v dimniku zagori?

Med kurilno sezono se poveča število dimniških požarov. Če se požar iz dimnika razširi še na druge dele hiše, so posledice lahko tragične. Dimniški požari poškodujejo dimniško konstrukcijo, uničijo domove in premoženje, poškodujejo in celo terjajo žrtve.

Dimnik je sestavni del ogrevalnega sistema. Njegova naloga je ustvarjanje potrebnega vleka za zgorevanje goriv v kurilnih napravah ter odvod dimnih plinov, ki nastanejo kot stranski produkt pri procesu gorenja. V dimniku se nalagajo katranske obloge in saje, ki lahko zagorijo.

Do požara v dimovodni napravi pride zaradi vžiga še gorljivih produktov v dimniku. Vzrok je navadno slabo vzdrževanja dimnika, dotrajanost dimnika ali celo slaba gradnja dimnika. Vpliva pa tudi kvaliteta kuriva. Predvsem gre tu za trda goriva (drva, premog, sekanci). Požari v dimovodnih napravah so pogostejši v starejših zgradbah in v klasičnih samo z opeko zidanih dimnikih.

20130614_215639

Miselnost, da lahko dimnik zgori brez nadzora gasilcev in dimnikarjevega pregleda je zelo zgrešena in nevarna. Gašenje dimnika z vodo je zelo nevarno. Vedite, da pri zlitju samo 1 litra vode v dimnik nastane 1700 litrov pare. Dimovodna naprava ne zdrži tega pritiska in pride do porušitve dimnika. Pri gorenju dimnika lahko nastane tudi 1000 in več stopinj Celzija temperature. Da je prišlo do požara v dimniku nas opozarja; močan črn dim iz dimnika ali celo leteče iskre, prasketanje in bobnenje v dimniku, vroče rozete, slabše izgorevanje v peči ali štedilniku, smrad po stanovanju, vroče stene dimnika.

Kaj naredite v primeru, da se vnamejo saje v dimniku?

  • Takoj pokličite gasilce na telefonsko številko 112.
  • Odstranite vse gorljive predmete iz bližine dimnika.
  • Preglejte vse prostore skozi katere poteka dimnik, morda kje uhaja strupen plin in dim.
  • O požaru obvestite vse stanovalce. Gorenje v dimniku namreč navadno poteka delno nepopolno in nevarnost nastanka strupenega ogljikovega monoksida je velika.
  • Gašenje z gasilnim prahom ABC je tudi možno, vendar predlagamo, da se za to opcijo odločite le kadar zunaj močno piha veter in raznaša iskre na sosednje objekte ali v naravo, kjer bi lahko prišlo do vžiga. Z gasilnim aparatom pa pogasite začetni požar, ki lahko nastane ob dimniku.
  • Gasilce pričakajte pri vhodu ali dovozni poti.
  • Omogočite gasilski enoti dostop do vseh prostorov, da bodo lahko nadzirali dimniški požar do konca izgorevanja saj.
  • POZOR: Ne vlivajte vode v dimnik! Ne odpirajte dimniških vratc!
  • Po požaru naj dimnikar pregleda dimnik! Možnosti, da je požar pustil posledice na tuljavah ali stenah dimnika so velike.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.