Ustvarimo SOS pas!

Na Facebooku se je ustvarila skupina Ustvarimo SOS pas!. To je skupina za osveščanje voznikov in voznic, kako ravnati v primeru zastoja na avtocestah. S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnosti preživetja tudi do 40 odstotkov. Razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrstitvi vozil. Namreč nikoli ne veste ali je na začetku zastoja samo delo na cesti ali pa je prišlo do prometne nesreče, ki zahteva hitro posredovanje in reševanje udeleženih!

Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalci rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe,…). Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte. Pri tem naj omenimo, da ne bo nihče jezen ali vas celo kaznoval, če se pomaknete tudi malo preko robne črte (čeprav je po zakonu, da se umikate do robne črte) in s tem omogočite širši pas za intervencijska vozila. Če se ne kaznuje tistih, ki se ne umikajo ali celo namerno ovirajo intervencijska vozila, ne bo prav nihče kaznoval tistih, ki omogočijo varen in hiter prehod reševalnih enot! O pravilnem razvrščanju si lahko preberete tudi na strani DARS-a.

Video posnetka nepravilnega umikanja vozil ob zastoju na avtocesti sta nastala ob posredovanju PGD Dolnji Logatec: posnetek 1, posnetek 2.

Kako pa zgleda prebijanje gasilcev v primeru dokaj zglednega umikanja vozil, pa si lahko pogledate na posnetku gasilcev PGD Postojna. Kljub temu pa bi bilo veliko lažje in hitreje za interventna vozila, če bi bila vozila že razporejena v dve koloni in se nebi umikala tik pred njimi.

61448742Foto: www.24.ur

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.