Nevihte in neurja

Nevihte in neurja ter zlasti možnost nastanka toče je krajevno in časovno težko napovedati. Ko načrtujete aktivnosti na prostem, spremljajte vremensko napoved in vremenske razmere. V nadaljevanju podajamo nekaj priporočil, kako lahko preprečite ali zmanjšate škodo, nastalo ob neurjih in udarih strele.

Poskrbite za osebno zaščito, zaščito stavb, vrta, vozil in podobno ter prilagodite vožnjo razmeram na cesti. Zavarujte ali umaknite predmete, ki jih lahko odnese veter, odplavi voda ali poškoduje toča. Zaprite okna, vrata in naoknice ter spustite rolete in žaluzije. Poskrbite tudi za domače živali, ki naj bodo med neurjem v zaprtih prostorih. Med neurjem poiščite zavetje v stavbi, opremljeni s strelovodom. Izogibajte se bližine visokih stavb, dreves, električnih drogov, kovinskih predmetov ipd. Več napotkov.

Naučite se prepoznati znake bližajoče se nevihte – temni oblaki, grmenje v daljavi, naraščanje moči vetra in nenaden padec temperature. Poučite se o pojavu udara strele in o tem, kako se zavarovati. Vir: sos112

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.