Dnevi zaščite in reševanja 2013

Prireditev, na kateri se vsako drugo leto predstavi zaščita in reševanje pred naravnimi in drugimi nesrečami, bo jeseni v Velenju, in sicer od četrtka, 3., do sobote, 5. oktobra. V središču mesta bodo na prostem dinamične predstavitve 19 reševalnih služb, društev in organizacij. V šotoru sredi mesta se bodo predstavile Uprava za zaščito in reševanje ter ključne ustanove, ki so del  sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V okviru prireditve bo Državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite, na atletskem stadionu bo tekmovanje gasilskih desetin, na Teku 112 pa se bodo pomerili reševalci in reševalke. Na dnevih zaščite in reševanja bo tudi letošnja  osrednja državna vaja sil za zaščito in reševanje Velenje 2013. Scenarij je več  različnih nesreč z nevarnimi snovmi.

Na dnevih zaščite in reševanja v Velenju se bodo poleg sil za zaščito in reševanje predstavile tudi službe in enote Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Slovenske vojske, ki delujejo na tem področju, ter gospodarske družbe in zavodi, v posebnem šotoru pa tudi ponudniki opreme za zaščito in reševanje. Predstavili se bodo še reševalci iz nekaj sosednjih držav in pokrajin ter nemška služba za tehnično reševanje THW.

Pripravljen je poseben program za otroke in mladino, da se seznanijo s področjem zaščite in reševanja ter si v spomin vtisnejo številko 112 – en nos, ena usta, dve ušesi. Za vrtce in šole bodo organizirani prevozi in vodeni ogledi, za najmlajše pa tudi lutkovna igrica.

Na področju preventive bo v središču varstvo pred požari, in sicer gašenje začetnih požarov z gasilniki. Na Titovem trgu bodo gasilci obiskovalcem demonstrirali uporabo ročnih gasilnih aparatov, na improviziranem kurišču pa bodo lahko tudi sami poskusili gasiti z gasilniki na COin gasilniki ABC.

Pripravljen je bogat program strokovnih tematskih srečanj – od posvetov o gasilnikih in požarnih stražah, varnosti in reševanju na divjih vodah, požarne varnosti v predorih, tehničnega potapljanja in reševanja izza sifonov v kraških jamah do varnega kopanja ter krvodajalskih in drugih programov Rdečega križa.  Več pa na okvirni program prireditev

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.