Month: July 2020

Tečaj HEL-OBN, 14.7.2020

Včeraj sta dva operativca zaključila z obnovitvenim tečajem po Programu dopolnilnega usposabljanja za opravljanje nalog zaščite reševanja in pomoči z uporabo zrakoplovov – modul B. Obnovitveni tečaj je sestavljen iz dveh delov. Prvi dan je namenjen teoretični ponovitvi načinu dela in varnosti pri delu z zrakoplovi, drugi dan poteka praktično usposabljanje na terenu.

Vaje potekajo na več različnih delovnih točkah, kjer tečajniki obnovijo znanje in uporabo opreme za pomoč pri gašenju gozdnih požarov z uporabo helikopterja. Pri delu s helikopterjem je pomembna talna logistika za oskrbo z vodo, zato je prva delovna točka namenjena postavitvi cevovoda za napajanje in postavitev zajemalnega bazena. Na drugi točki tečajniki obnovijo delo postavitve cevovodov za gašenje na terenu s pomočjo mobilnih črpalk in navijakov s cevmi.

Ostale vaje so potekale s helikopterjem Slovenske vojske Bell-412. Na prvi točki so tečajniki vadili vstop in sestop iz plovila, na drugi pa talno pomoč pri zajemanju vode s pomočjo košare za gašenje – Bambi Bucket, napajanje zajemalnega bazena, polnjenje prenosnega bazena za vodo ter zavarovanje kraja pristanka helikopterja.

Nekaj fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.

Ponovna prekinitev aktivnosti, 8.7.2020

Zaradi porasta števila okužb v občini Cerknica, je poveljstvo GZ Cerknica preventivno izdalo odredbo o omejitvi oziroma prenehanju vseh aktivnosti znotraj gasilskih društev (vaje, druženja, usposabljanja ipd.). Odredba velja do preklica. Omejitve aktivnosti smo primorani sprejeti zaradi ohranjanja zdravja operativne enote in ostalih članov društva.

Krajane ob tem obveščamo, da je gasilsko društvo še vedno operativno in se bo odzvalo na nujne klice. Naprošamo pa vse, da se držijo predpisanih varnostnih ukrepov in tako ohranjajo svoje zdravje in zdravje ostalih.

Vaje operative – scenariji

Julijske operativne vaje smo izvedli na temo izvajanja taktičnih postopkov s poudarkom na delu z IDA. Prvi scenarij je predvideval požar tovornega vozila na regionalni cesti. Izvajali smo  prometno in naletno zavarovanje (popolna zapora), gašenje s visokim tlakom, gašenje s klasičnim C cevovodom in gašenje s srednje težko peno. Drugi scenarij je bil na temo gašenja požara v  višjih nadstropjih. Delo v notranjih napadi je usklajeval in vodil vodja notranjih napadov, kateri se je s pomočjo IDA lahko gibal med posameznimi napadalnimi skupinami. Za  gašenje se je uporabilo klasične B in C cevovode, pri tem se je  uporabilo dva razdelilca (en na vhodu in en  nadstropje pod požarom). Izvajalo se je tudi prezračevanje in preiskovanje. Med obema scenarijema se je preizkusilo tudi nov ročnik Leader na VT navijaku GVC 16-25. Več fotografij tule.

Bolničarske vaje, 3.7.2020

Na tokratnih bolničarskih vajah smo kot predpostavko imeli scenarij delovne nesreče, kjer je delavec pri delu na brežini zdrsnil in padel cca. 2.5 m globoko v ozek del jaška. Poškodovanec je imel zlomljeno desno golen in udarec v glavo s krvavitvijo iz arkade. Ekipa bolničarjev je bila napotena na kraj intervencije, kjer je vodja opravil hiter ogled kraja nesreče, vodja skupine bolničarjev pa hitri pregled poškodovanca ter ocenil nujnost z zaporedjem postopkov posredovanja oz. imobilizacije. Ostali člani bolničarske ekipe so med tem pripravili potrebno opremo za imobilizacijo poškodovanca ter varen transport do reševalnega vozila. Na vaji so sodelovali člani bolničarjev PGD Rakek in Ivanje selo. (S. Trebec)