Month: April 2020

Vaje operative – Požari v naravi, 25.4.2020

Zaradi omejevanja druženja in zbiranja v večjih skupinah, smo bili v društvu primorani omejiti tudi izvajanje vaj in usposabljanj. S tem namenom smo tokratnje operativne vaje izvedli v več manjših skupinah. Vaje so potekale na temo požarov v naravi. Operativci so predhodno dobili krajše video posnetke z razlagami in praktičnimi primeri. Na terenu so vaje potekale v različnih delovnih točkah, ki so obravnavale gašenje travniškega požara v skupinah z ročnim orodjem, gašenje s pomočjo visokotlačnega cevovoda, podaljševanje cevovoda in delo z motorno žago. Nekaj fotografij z vaj si lahko ogledate v fotogaleriji.

Pomoč pri gašenju na Krasu, 23.4.2020

V torek, 22.4.2020 je zagorel borov gozd med Kastelcem in Petrinjami v občini Hrpelje-Kozina. Primorskim gasilcem so pri gašenju požara na površini okrog 35 ha v nočni izmeni pomagali tudi gasilci Notransjke regije. 

Z našega društva so sodelovali 4 operativci s terenskim vozilom za gašenje požarov v naravi in 2 gasilca z vozilom GZ Cerknica za vodenje. (foto: D.Zwölf)

Vaje vrvnih tehnik, 7.4.2020

Tudi aprilske vaje vrvnih tehnik so zaradi trenutne situacije s korona virusom potekale interaktivno in z vajami posameznikov. Vsak je doma predelal določeno temo preko videoposnetka in nato individualno s pomočjo lutke potreniral v gasilskem domu. Pri tem se je upoštevalo vse varnostne ukrepe razkuževanja opreme po uporabi. Vadba je obsegala naslednje teme: Reševanje po vzporedni vrvi plezalca, kateri je obvisel na prižemah ter spuščanje po vrvi, napeti pod kotom. (K. Purkart)

Povezave do video vsebin:

  1. Reševanje po vzporedni vrvi plezalca, kateri je obvisel na prižemah
  2. Spuščanje po vrvi, napeti pod kotom

Opozorilo krajanom, 3.4.2020

Lepo vreme, prosti dnevi in spomladanska opravila kar kličejo po urejanju okolice in s tem tudi kurjenja odpadne biomase z vrtov. Naj ponovno opozorimo na:

PREPOVED KURJENJA NA PROSTEM

Prepoved kurjenja na prostem velja od 18.3.2020 do preklica! Prepoved je bila izdana sklepom župana občine Cerknica.

Krajane naprošamo, da sklep o prepovedi kurjenja na prostem upoštevajo in tako pripomorejo k večji varnosti gasilskih enot na našem področju. Ker je kurjenje na prostem trenutno prepovedano, kršitelja doleti tudi denarna globa.