Month: March 2020

Vaje vrvnih tehnik, 28.3.2020

Zaradi situacije s korona virusom so tokratne vaje potekale drugače. Vsak je doma predelal določeno temo preko videoposnetkov ter nato individualno s pomočjo lutke potreniral v gasilskem domu. Pri tem se je upoštevalo vse varnostne ukrepe, po vsaki individualni vadbi se je opremo razkužilo ter dalo v 48 urno hranjenje v za to določen prostor. Vadba je obsegala naslednje teme: Osnovni vozli, prehod preko vozla navzgor in navzdol ter reševanje po vzporedni vrvi plezalca, kateri je obvisel na desonderju. (K. Purkart)

Povezave do video vsebin:

  1. Osnovni vozli
  2. Prehod preko vozla navzgor in navzdol
  3. Reševanje po vporedni vrvi plezalca, ki je obvisel na desonderju

 

OBVESTILO za krajane, 13.3.2020

Zaradi trenutne situacije na področju celotne države, razglašene epidemije novega koronavirusa COVID-19 in aktiviranja državnega načrta, smo tudi v PGD Rakek primorani sprejeti določene ukrepe.

  • Do nadaljnjega so odpovedane vse aktivnosti v društvu, vaje mladine, vaje operative ter ostala srečanja članov v društvu. Le s preventivnimi ukrepi in samodisciplino lahko preprečimo hitrejše širjenje bolezni in tako obvarujemo sebe in svoje bližnje.
  • Akcija zbiranja papirja konec marca je prestavljena za nedoločen čas, o novem terminu boste pravočasno obveščeni.
  • Krajane naprošamo, da dosledno upoštevajo navodila zdravstvenih organizacij, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ostalih pristojnih organizacij.
  • Vse naprošamo, da številko za klic v sili 112 uporabljalo le za nujne primere kadar potrebujete pomoč reševalnih služb (nujna medicinska pomoč, gasilci, policija, ter ostali), za ostale informacije glede novega korona virusa je na voljo številka 080 1404.

Kljub sprejetim ukrepom in navodilom pa vam zagotavljamo, da ostajamo operativno sposobni in se bomo odzvali na vse nujne klice krajanov.

Na spodnjih povezavah lahko najdete navodila in informacije glede novega korona virusa in preventivnih ukrepov.

 

Nov tečaj za prve posredovalce

Zdravstveni dom Cerknica v aprilu organizira nov tečaj za prve posredovalce, ki bo potekal v petek, 17.4.2020 (16:30-21:30) in soboto, 18.4.2020 (8:00-13:00).

Prvi posredovalec je lahko vsaka polnoletna oseba, ki opravi tečaj za prvega posredovalca (dvodnevni tečaj + izpit) in pridobi eno letno licenco za prvega posredovalca ter je aktivirana s strani NMP Cerknica na nujno pomoč (intervencijo) ob sumu na zastoj srca, tujku v dihalih oz. hujši zapori dihal in ob sumu na močno krvavitev. Prvi posredovalec je lahko tudi oseba, ki ni član prostovoljnega gasilskega društva.

Za več informacij in prijavo lahko kontaktirate poveljnika (Miha Modic, 031-249-145) ali pomočnika za prvo pomoč (Sergej Trebec, 031-550-552).

Operativna enota PGD Rakek trenutno šteje 10 prvih posredovalcev. V letošnjem  letu je ekipa prvih posredovalcev na območju KS Rakek posredovala že 2x.Vaje operative – prezračevanje, delo z elektro agregatom in poznavanje opreme v vozilih , 7.3.2020

Vaje operative so bile razdeljene na tri delovne točke: prezračevanje, delo z elektro agregatom in poznavanje opreme v vozilih. Na prvi delovni točki smo vadili delo z prezračevalnikom, v teoretičnem delu smo obdelali vstopne in izstopne odprtine, pravila prezračevanja, različne načine prezračevanja, pripravo prezračevalnika ter taktiko uporabe. Sledilo je praktično delo z napravo, kjer je vsak vadil zagon, postavljanje, nastavljanje in preverjanje pravilnega delovanja prezračevalnika. Na drugi točki smo obnovili teorijo uporabe agregata in električnih naprav, praktično pa smo vadili pravilno in varno postavitev osvetljave objekta in okolice. Na tretji točki, smo preverjali znanje o namenu opreme in njihovo lokacijo v vozilih. Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji. (M. Vrenko)

Bolničarske vaje, 6.3.2020

Na tokratnih vajah bolničarjev smo preigrali dva scenarija, ki lahko doletita tako skupino prvih posredovalcev, kot tudi skupino bolničarjev ali operativne enote. Prvi scenarij je predvidel pomoč pri oživljanju obešene osebe (sum na samomor), imobilizacijo na zajemalna nosila in pomoč pri prenosu poškodovane osebe iz podstrešja po ozkih stopnicah do reševalnega vozila. Pri drugem scenariju je šlo za pomoč osebi, ki jo je v kuhinji stresel električni šok, doživela je zastoj srca in opekline po roki. (S. Trebec)