Month: October 2019

Nevarnosti pri gašenju hiše s sončno elektrarno

Ker se v današnjem času poleg proizvodnih objektov s sončnimi elektrarnami pojavlja vedno več tudi stanovanskih hiš s tovrstnimi nadgradnjami, velja  mesecu požarne varnosti kakšno besedo nameniti tudi tej tematiki. V članku si lahko prebrerete nekaj koristnih informacij in nasvetov s področja sončnih elektrarn na stanovanjskih hišah, kaj je požarni načrt, kdo ga je dolžan izdelati, kakšne so nevarnosti za stanovalce in gasilce pri požarih sončnih elektrarn ter kakšni so pravilni ukrepi pri gašenju. Več si lahko preberete na povezavi.

Osnovna priporočila za gasilce glede gašenja tovrstnih požarov je izdala tudi Gasilska zveza Slovenije.

 

 

Tekmovanje v Medulinu

V soboto 26.10.2019 se je ekipa PGD Rakek udeležila tradicionalnega tekmovanja terenskih vozil v Medulinu. Tekmovalna ekipa je bila že ob deveti uri na štartni črti, s potno knjigo v rokah in z dobro voljo v vozilu s katero smo opravili vseh pet vaj:

1. Gašenje v naravi (podiranje tarč v gozdu)
2. Suha vaja z motorno brizgalko (sesalni vod + dva napada)
3. Tehnično reševanje (reševanje poškodovanca izpod vozila)
4. Veslanje
5. Napad na stolpu 

Po tekmovanju smo se udeležili tudi kosila ter druženja z ostalimi tekmovalci, tako nam je čas do podelitve rezultatov hitro minil. Ekipa je dosegla 18. mesto. Po tekmovanju smo se odpravili domov, kjer smo že v nočnih urah pričeli s pospravljanjem in čiščenjem vozila GVGP-1. Ekipa je sklenila, da se naslednje leto ponovno udeleži tekmovanja in s sabo pripelje mogoče tudi žensko ekipo. Zahvaljujemo se DVD Medulinu za dobro organizacijo in povabilo na tekmovanje. (Blaž Banfi)

Dan odprtih vrat 2019

V soboto, 19.10.2019 smo gasilci PGD Rakek organizirali dan odprtih vrat. Glavni namen dogodka je bil krajanom prikazati kako deluje društvo v svojih sekcijah. Tako so se s svojimi vajami predstavili pionirji in mladinci, operativni del društva pa je izvedel prikazno vajo reševanja in gašenja požara. Poleg naštetih aktivnosti so si obiskovalci lahko ogledali razstavljeno gasilsko tehniko za gašenje in reševanje ter vozila, katere uporabljamo v društvu. Tekom dogodka so krajani lahko videli prostorsko stisko v domačem društvu, zaradi katere so naše aktivnosti velikokrat omejene, v nekaterih primerih pa tudi izpostavljene nevarnostim zaradi bližine prometne ceste. Da pa bi se vsi skupaj počutili čim bolj domače in dobrodošlo so članice in starejši člani poskrbeli, da noben obiskovalec ni odšel lačen ali žejen! Utrinke z dogajanja si lahko ogledate v fotogaleriji.

Vsem skupaj hvala za obisk.

Posveta članic Notranjske regije.

V soboto, 19.10 2019, se je naša članica udeležila “Posveta članic Notranjske regije”. Udeležile so se gasilke iz gasilskih zvez Vrhnika, Logatec, Loška dolina in Cerknica. Zadnja ga je tudi organizirala, v soorganizaciji PGD Grahovo.


Program je bil pester in raznolik. Po uvodu in pozdravnih besedah je sledila prikazna vaja prvih posredovalcev PGD Cerknica. Nato je vodja intervencije Blaž Kranjec predstavil intervencijo v Fragmatu. Nato je domačin Miro Kunstek razložil “raubšicanje” oz. krivolov na Cerkniškem jezeru. Njegovo predavanje je popestrila znana igralka Marijana Brecelj, ki je prebrala Valvasorjev opis o krivolovu v takratnem času. Za konec pa je sledilo prijetno druženje ob narezku, pecivu, pijači in živi glasbi. Hvala za organizacijo in prijetno druženje! (Anita Trebec)

Tečaj GNP – modul B

V petek je član PGD Rakek opravil dvodnevni tečaj za gašenje notranjih požarov, modul B (GNPB) v ICZR RS na Igu. 

Tečaj je v prvem dnevu obsegal krajšo teoretično ponovitev, v popoldanskem delu pa dve praktični vaji na poligonu in sicer v U-kontejnerju, kjer se je vadilo vstop v objekt, napredovanje v prostoru, gašenje požara in umik iz prostora ter v simulacijskem kontejnerju, kjer se je gasilo požar, simuliran z gorečim plinom. V drugem dnevu so tečajniki vadili na štirih točkah in sicer delo in prezračevanje v dimni hiši, vstop z napredovanjem, preiskavo in gašenjem požara v L-kontejnerju, vstop z napredovanjem, preiskavo in gašenje v simuliranem kletnem kontejnerju ter vstop z napredovanjem, preiskavo in gašenje v požarni hiši. 
 
Tečaj zahteva od tečajnikov poleg psiho-fizične pripravljenosti tudi skupek različnih znanj s področja gašenja, preiskovanja, prezračevanja, medsebojne komunikacije in nekaj iznajdljivosti. Tovrstni tečaji pripomorejo predvsem k varnejšemu delu gasilcev na intervencijah ter učinkovitejšim, hitrejšim in uspešnejšem posredovanju v požarih.
 

Dan odprtih vrat 2019

Spoštovane krajanke in krajani.

V oktobru, mesecu požarne varnosti, vas gasilci PGD Rakek vljudno vabimo na dan odprtih vrat, katerega bomo izvedli pred gasilskim domom v soboto, 19. 10. s pričetkom ob 16. uri. Predstavitvene in preventivne dejavnosti bodo potekale do približno 18:00 ure.

V tem času vam bomo predstavili našo opremo, vozila in prostore v katerih delujemo, izvedli prikazne vaje operativne enote in naših najmlajših članov, predstavili delo ekipe za vrvne tehnike, ekipa bolničarjev in prvih posredovalcev pa vam bo prikazala uporabo temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED. Seveda se boste v vsem lahko preizkusili tudi vi, ob tem pa se še okrepili z dobrotami iz žara ter posladkali s palačinkami. Povabite tudi sosede, prijatelje, znance, sošolce … za vse ostalo pa poskrbimo mi.

Se vidimo!

Prosimo vas tudi za pomoč pri zbiranju starega papirja. 25. in 26. oktobra bomo zopet zbirali star papir. Papir lahko pripeljete v zabojnik pred gasilski dom, razložili ga bomo mi ali pa ga k vam pridemo iskat. Info: 030 302 262 (Domen)