Month: July 2019

Tečaj GNO

Član PGD Rakek se je od 22. do 25.7.2019 odpravil na tečaj GNO v Sežano.

Prvi dan smo imeli predavanja o požarih v naravi, o nevarnostih teh požarov ter o prvi pomoči, taktičnih postopkih gašenja ter opremi za gašenje požarov v naravi.
 
Drugi dan smo pol dneva nadaljevali z predavanji, nato pa smo spoznavali vozila ter opremo za gašenje požarov v naravi.
 
Tretji dan je sledil praktični del tečaja. Na začetku smo se razdelili v dve skupini, prva je imela gašenje z vodo (visoki tlak, mediterani), druga skupina pa je imela gašenje z ročnim orodjem (gasilske metle, naprtnjače, izpihovalniki). Nato so se skupine zamenjale. Na koncu smo imeli nekoliko večjo zaključno vajo.
 
Zadnji dan pa je sledilo nekaj predavanj, nato pa smo imeli izpit katerega smo vsi tečajniki uspešno opravili. (Banfi B.)
 

Požari in eksplozije, 23.7.2019

Ob 16.02 je zagorela trava ob AC Postojna – Ljubljana med izvozoma Unec in počivališčem Lom. Požar na površini okoli 50 m2 so pogasili gasilci PGD Rakek, Dolnji Logatec, Laze – Jakovica, in Cerknica. Med vračanjem s kraja požara so gasilci naleteli na tovorno vozilo, na katerem se je zaradi okvare kadilo iz predela kolesa, zato so gasilci preventivno ohladili kolesni ležaj na tovornem vozilu, do požara pa ni prišlo.

Vaje vrvnih tehnik – reševanje iz objektov

Na tokratnih vajah vrvnih tehnik smo obnovili znanje iz postavljanja tirolske žičnice – tako navadne za transport kot tudi te z sistemom za vertikalni dvig in spust. Posebnost te vaje je bila, da je bilo potrebno fiksna sidrišča izvesti v objektu, kjer običajno ni sidrišč kot jih lahko najdemo v naravi (drevesa, skale,…). Tako smo morali improvizirati ter sidrišča narediti iz materiala, katerega smo našli v samem objektu. Vsa sidrišča v objektu in zunaj se je zaradi njihove nezanesljivosti podvojilo. Fotografije.

22. Srečanje članic v Lazah

Članice B smo se v soboto, 20.07.2019, udeležile že 22. tradicionalnega srečanja članic v Lazah. Ekipo sestavlja 5 pripadnic nežnejšega spola in tekmovanje je sestavljeno iz 4 disciplin. Pod vodstvom našega mentorja smo opravile nekaj treningov in polne zaupanja vase šle na progo. Izvedba vaj je potekala izredno gladko, šlo je hitro in brez kazenskih točk. A glej ga šment, le tarča ni in ni hotela pasti. Vse smo jo s pogledi rotile, naj se že vendar prekucne, kar je na koncu vendarle uslišala. Po tekmovanju smo se udeležile tudi gasilske veselice v organizaciji PGD Laze – Jakovica. Ob podelitvi smo izvedele, da smo v svoji kategoriji zasedle 3. mesto in tako smo prinesle domov še en pokal. Hvala organizatorjem za prisrčno druženje in se vidimo spet čez eno leto.

Anita Trebec

1. Gasilski rally Ivanje selo

6.7.2019 se je 5 gasilcev iz našega društva udeležilo prvega gasilskega rally-ja v Ivanjem selu. Z veseljem smo se udeležili tega dogodka v pričakovanju novih vaj, druženja in dobre glasbe. Tekmovanja smo se udeležili z vozilom GVGP-1, saj je bil tudi razpis za tekmovanje za manjša vozila. Okrog 16h ure smo imeli štart, na samo lokacijo pa smo prišli malenkost prej, se opremili in podali na prijavo ekipe. Po prejemu vseh navodil, smo se peš podali do prve točke, ki je bila le nekaj metrov stran. Prva točka je je bila vaja z vedrovko, pri kateri smo se odrezali dobro in smo bili zadovoljni, da smo začeli uspešno.

Sledil je štart z avtomobilom in sledenje navodillom preko potne knjige do druge točke. Pri drugi točki je bil »uprizorjen« gozdni požar. Ekipa je imela na razpolago 2 naprtnjači in 3 metle, s katerimi smo morali podirati plastenke rdeče barve, katere so nakazovale požar. Na tej točki smo prejel navodila za naslednjo točko in se odpravili na pot.

Vožnja je potekala mirno, tudi pot je bila označena dobro, tako da težav z navigacijo in orientacijo nismo imeli. Prispeli smo na naslednjo točko, kjer nas je čakala miselna igra in sicer vislice. Vislice smo rešili hitro, le z eno napako in se ponovno ob določenem času podali na pot.

Ponovno je sledila vožnja in nekaj »zastoja« pred naslednjo točko, saj je bila časovno ta točka najdaljša, pot do te točke pa kratka in tako smo se ekipe nabrale na kupu.

Na tej točki, kjer je bila uprizorjena delovna nesreča v gozdu, smo bili izredno sproščeni in tudi pohvaljeni iz strani sodnice, katera je v smehu dodala, da če bi ocenjevali še sproščenost, bi zagotovo dobili največ točk.

Na koncu je sledila še vožnja do zadnje točke z vozli, kjer smo imeli nekaj težav, predvsem pa časovno stisko, saj nam je zmanjkalo časa, da bi vse naredili ob času.

Kljub vsemu, kar se nam je dogajalo, smo se uvrstili na 4.mesto, na koncu pa se zabavali v prijetni družbi na veselici pod viaduktom.

Hvala organizatorjem za povabilo in upamo, da se vidimo tudi naslednje leto. (Doles S.)

Preventivni pregled podjetja DS Smith

V skladu z dogovorom o sodelovanju na področju zagotavljanja požarne varnosti v podjetju DS SMITH smo opravili preventivni pregled prostorov, gasilne opreme in spoštovanja požarnega reda. Pri pregledu smo bili posebej pozorni na:

  • prehodnost in označenost evakuacijskih poti,
  • ustreznost gasilnikov (tip, pozicija in veljavnost), označenost in njihova dostopnost,
  • ustreznost hidrantnih omaric (pozicija in veljavnost), označenost in njihova dostopnost,
  • označevanje, delovanje in dostopnost zunanjih nadtalnih hidrantov,
  • skladiščenje nevarnih snovi in uporabo ustreznih lovilcev,
  • skladiščenje lahko vnetljivih snovi,
  • usposobljenost zaposlenih za nudenje prve pomoči in izvajanja evakuacije.

Med pregledom smo se seznanili z razporeditvijo prostorov in opreme, nameščenostjo protipožarnih sistemov, dostopov do objekta, mestom za odklop električne energije in plina, lokacijo zbirnega mesta za zaposlene in postavitvenimi površinami za gasilske enote. Po pregledu je bil sestavljen zapisnik s opaženimi pomanjkljivostmi in predlogi za izboljšanje, izpostavilo se je tudi dobre primere upoštevanja in izvajanja požarne varnosti v podjetju.