Month: May 2019

Nenapovedana vaja – požar stanovanja

V soboto, 25.5. ob 20:30 so se oglasili pozivniki, kateri so napovedovali začetek nenapovedane vaje, katera je bila organizirana s pomočjo gasilcev PGD Ivanje selo, na temo požara v stanovanjskem objektu z več poškodovanimi oziroma pogrešanimi osebami. Scenarij vaje je predvideval požar v drugem nadstropju stanovanjskega objekta, zaradi močne zadimljenosti ter hitrega razvoja požara ostanejo v objektu ujete 4 osebe, katere imajo različne poškodbe. Nenapovedane vaje se je udeležilo 12 gasilcev PGD Rakek, kateri so v skladu z dogovorjenimi postopki posredovanja (OPR in smernice) hitro, učinkovito in brez večjih napak pripeljali “intervencijo” do konca. FOTO

Občinska orientacija 2019

Danes, 18.5.2019 smo se ekipe pionirjev in mladincev z mentorji udeležili tekmovanja iz orientacije v Starem trgu pri Ložu. Kljub mrazu in napovedanemu slabemu vremenu so ekipe začele z nasmehom in tako tudi končale. Ekipe pionirjev so zasedle 10., 12. in 13. mesto, ekipa mladink je zasedla 8. mesto, najboljši rezultat pa je dosegla ekipa mladincev v sestavi Aljaža, Dejana in Darkota. Dosegli so drugo mesto, s katerim so si zagotovili udeležbo na regijski orientaciji. Čestitke vsem! (Milošević N.)

Tehnično reševanje – obnovitveni

Od četrtka 16. maja do sobote 18. maja je operativni član PGD Rakek opravljal obnovitveni tečaj za tehničnega reševalca v ICZR na Igu. Prvi dan so tečajniki preživeli v učilnici, kjer so obnovili znanje o reševanju izpod ruševin, taktiko ukrepanja pri tehničnem reševanju, orodje in opremo za tehnično reševanje ter po skupinah utrjevali taktične pristope in delovanje enot na lokacijah različnih nesreč. Drugi dan so dan pričeli v učilnici, kjer so utrdili znanje prve pomoči, nato pa se preselili na poligon kjer so izvajali praktični dela usposabljanja v treh skupinah. Teme praktičnega usposabljanja drugega dne so bile prometna nesreča (stabilizacija vozila, uporaba hidravličnega rezalnega orodja, pravilni pristop do poškodovanca), vrvna tehnika – aktivni spust z vrha stolpa in dvigovanje težkih bremen s pomočjo dvižnih blazin. Tretji dan usposabljanja so se tečajniki razdelili v dve skupini in se urili na več delovnih točkah. Teme tretjega dne praktičnega dela usposabljanja so bile prometna nesreča, vrvna tehnika – reševanje poškodovanca s pomočjo vrvne žičnice iz drugega nadstropja, iskanje in prenos poškodovanca iz stanovanjske hiše po eksploziji s pomočjo orodja za dvigovanje težkih bremen, iskanje in prenos poškodovanca z nosili iz stanovanjske hiše po močnem potresu, delovna nesreča v delavnici, reševanje in prenos poškodovanca iz ozkih kletnih prostorov po porušitvi objekta z orodjem za dvigovanje težkih bremen (Trebec S.)

Vaje vrvnih tehnik – reševanje iz objektov

Na tokratnih vajah smo vadili reševanje iz večnadstropnih objektov s pomočjo preproste žičnice ter reševalnega sedeža. Po kratkem uvodu smo se odpravili na lokacijo stare OŠ na Rakeku, kjer smo po korakih praktično preizkusili izdelavo ter delo na sistemu. Sledile so izvedbe scenarijev, kjer smo se menjavali v vlogah reševalcev pri delu na tleh ter delu v samem objektu. FOTO.

30. let Gorkič Anja

V nedeljo je mokre čestitke za 3. okroglo obletnico dobila naša članica Anja Gorkič. Kot se spodobi smo ji poleg nekaj litrov vode z ročnika pripravili tudi nekaj gasilskih nalog s katerimi smo ji malce ponagajali pri praznovanju svojega praznika. (Trebec Mitja)