Month: April 2019

Sektorska vaja – požar na objektu

V soboto, 27.4.2019, smo gasilci sektorja Rakek izvedli sektorsko vajo na objektu stare osnovne šole na Rakeku. Predpostavka vaje: zaradi eksplozije na podstrešju je prišlo do požara na podstrešju, posledica je bila porušitve stropa in širjenje požara na dva prostora v 1. nadstropju, gori tudi na stopnišču med 1. nadstropjem in podstrešjem. Piha močan JZ veter, možna je širitev požara na sosednji stanovanjski objekt. Pogrešana je ena oseba. Namen vaje je bila zagotovitev zadostne količine vode za gašenje, vzpostavitev zbirnega mesta za rezervne in prazne tlačne posode, vzpostavitev ustreznega nadzora nad uporabniki IDA, sektorizacija ter vodenje intervencije po IPS sistemu. Po zaključku vaje je sledilo pospravljanje lokacije vaje, kratka analiza in nato skupno druženje operativcev vseh treh PGD. Fotografije iz vaje si lahko pogledate na strani PGD Ivanje selo ter v naši galeriji.

Evakuacija OŠ Jožeta Krajca

V petek, 26.4. smo sodelovali na vaji evakuacije na OŠ Rakek. Evakuacija osebja, učencev in dveh skupin predšolskih otrok je bila končana v 4 minutah po alarmu na šoli, v peti minuti je vodja intervencije prejel številčno stanje evakuiranih. Učenci so bili lepo razdeljeni po skupinah, vzpostavljena je bila bolničarska ekipa s strani zaposlenih, odklopljena elektrika in plin ter odprti vsi dostopi do šole. Vse pohvale vodstvu šole, katero tesno sodeluje z nami gasilci ter upošteva vse naše nasvete.
 
 
 

Spomladanska delovna akcija

Preteklo soboto, 20. aprila, smo izvedli spomladansko delovno akcijo urejanja okolice gasilskega doma. Tako smo operativni člani uredili in utrdili makadamsko parkirišče ob cesti, pokosili in uredili travnato brežino nad gasilskim domom, dodatno pričvrstili stopnice na podstrešje in s tlakovci utrdili pot do njih. Na dvižnih garažnih vratih se je obnovilo napise in dodalo znake za prepovedano parkiranje in ustavljanje, novo barvo je dobil tudi okvir dvižnih vrat orodišča. Orodišče je po dolgih letih dobilo novo osvetlitev, tako so stare neonke zamenjala nova LED svetila. (Trebec S.)
 

Vaje vrvnih tehnik – tovariška pomoč

Na vajah vrvne tehnike smo se spoznavali z reševanjem tovariša na vrvi. Poznamo več situacij in načinov reševanja obstalega plezalca na vrvi. Za začetek smo trenirali reševanje sotovariša, ki je vpet v stop zavoro obstal na vrvi. Do reševanega smo se s pomočjo ročnega in prsnega žimarja spustili, se se nanj pripeli in nato oba kontrolirano spustili na tla preko stop zavore reševanega. Naslednjič nadaljujemo z ostalimi tehnikami tovariške pomoči oz. reševanja. (Trebec M.)

ZAKLJUČEK 1. NOTRANJE LIGE ZABAVNIH IGER

V sredo, 10.04., smo izvedli še zadnje sektorsko tekmovanje v “1. notranji ligi zabavnih iger”. Tokrat se je mladina pomerila v hitrosti nog na plesni podlogi. Vzdušje je bilo odlično in predvsem glasno, saj navijanja in tudi večglasne medsebojne pomoči ni manjkalo. Po koncu tekmovanja smo razglasili še absolutne zmagovalce vseh štirih iger (spomin, kegljanje, pikado, plesna podloga) in najboljšim trem tekmovalcem pa v trajen spomin izročili medalje.

V kategoriji od 1. do 3. razreda so prva tri mesta zasedli:

 1. mesto: Marko Matičič (PGD Rakek)
 2. mesto: Mark Raljevič  (PGD Rakek)
 3. mesto: Kian Jovanovič (PGD Rakek)

V kategoriji od 4. do 6. razreda so prva tri mesta zasedli:

 1. mesto: Urban Urbas (PGD Ivanje selo)
 2. mesto: Alisa Štefančič (PGD Ivanje selo)
 3. mesto: Tjaša Škof (PGD Ivanje selo)

V kategoriji od 7. do 9. razreda so prva tri mesta zasedli:

 1. mesto: Darko Kondič (PGD Rakek)
 2. mesto: Tea Grgič  (PGD Ivanje selo)
 3. mesto: Manca Oblak  PGD Ivanje selo)

V kategoriji Srednja šola so prva tri mesta zasedli:

 1. mesto: Erik Grgič (PGD Ivanje selo)
 2. mesto: Matevž Rebec (PGD Unec)
 3. mesto: Jan Urbas (PGD Ivanje selo)

Vsem zmagovalcem in preostalim tekmovalcem iskreno čestitamo! Mentorji smo bili veseli, ker so borbe potekale pošteno brez goljufanja in ponosni na navijaško vzdušje, ki so ga otroci uprizorili skozi vse 4 igre! Glede na izjemen odziv otrok, se bomo mentorji sektorja Rakek potrudili, da liga postane tradicionalno vsakoletna.

Vaje operative – gasilske armature

Aprilske vaje operative smo posvetili delu z gasilskimi armaturami, katere imamo v obeh vozilih. Po kratkem teoretičnem delu v gasilskem domu smo se nato preselili na parkirišče pred telovadnico, kjer smo še praktično preizkusili vse armature. Praktično smo preizkusili: uporabo zbiralcev pri napajanju vozila ter izvajanju napadov iz GVC 16-25, uporabo trojaka na ventil ter trojaka na zasun pri napeljavi B linij, izdelavo improviziranega metalca vode iz trojaka, opornega kolena in B ročnika, uporabo vodnega ščita, podaljševanje VT cevovoda s H cevmi iz GVC 16-25, podaljševanje VT cevovoda iz GVGP-1 z drugo VT cevjo ter uporabo prehodnih kosov in VT razdelilca za podaljševanje s pomočjo D cevi. Fotografije