Month: March 2019

Priprave mladine na Orientacijo

V sredo, 27.03.smo nadaljevali z našimi tedenskimi druženji. Z mladinci smo najprej imeli krajši sestanek in se razdelili v tekmovalne ekipe za tekmovanje iz orientacije. Posladkali smo se tudi s čokolado, ki so jo otroci dobili s strani PGD za rojstne dneve v februarju in marcu. Nato pa smo že začeli s pripravami za tekmovanje. Pogledali smo si topografske znake in vadili štafetno spenjanje cevi na trojak in na koncu na kratko povadili še vozle, da ne izgubimo občutek zanje

Gasilski častnik 2019

Kot se za vsak zaključek daljšega izobraževanja spodobi, smo se tudi novopečeni gasilski častniki Notranjske regije t.i. Generacija 2019, v petek zvečer skupaj poveselili na večerji v gostilni Turk v Hotedršici. Na večerji se nam je pridružil tudi poveljnik Notranjske regije Marko Gorše, ki nam je posvetil nekaj pozitivnih in vzpodbujajočih mislih in besed za naše nadaljnje delo in izobraževanje v gasilski organizaciji. Skupnemu druženju na večerji je na koncu kot presenečenje sledila tudi slastna torta s sliko čina gasilskega častnika (Trebec S.)

Novi gasilski častniki

Operativna enota PGD Rakek je od danes bogatejša za 6 novih gasilskih častnikov, ki so uspešno zaključili štiri mesečno usposabljanje v organizaciji Gasilske zveze Cerknica in Notranjske regije. Skupaj s 23 sotečajniki iz GZ Cerknica, GZ Loška dolina in GZ Logatec so obiskovali predavanja iz teorije (teme: organizacija gasilstva in prave osnove, izobraževanje in osebnost gasilca, razvrščanje, sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, varstvo in zdravje gasilcev, elektrotehnika v gasilstvu, radijske in ostale zveze, požarna varnost in preventiva, informatika, gradbeništvo v gasilstvu, prva pomoč, vozila in oprema, tehnično reševanje in gasilska taktika). Tečaj je obsegal 63 pedagoških ur teorije in 35 pedagoških urah praktičnega dela. Vsak tečajnik je na praktičnem delu simuliral vodenje intervencije in poveljevanje najmanj dvema vodjema enot. Po uspešnem zagovoru seminarske oz. tako imenovane taktične naloge je sledil izpit iz praktičnega dela v ICZR na Igu, nato še teoretični zagovor izpita.  V operativni enoti PGD Rakek so novi gasilski častniki: Matjaž Ileršič, Nejc Lukan, Mitja Trebec, Sergej Trebec, Metod Vrenko in Dušan Zwölf. (Trebec S.)

Regijski kviz

V soboto, 16.03., se je na OŠ heroja Janeza Hribarja v Starem trgu pri Ložu odvijal regijski kviz. Nanj so se uvrstile 2 najboljši ekipi iz občinskih tekmovanj gasilskih zvez Cerknica, Loška dolina, Vrhnika in Logatec iz kategorij pionirjev, mladincev in pripravnikov. Konkurenca je bila temu primerno huda. Na tekmovanje sta se iz našega društva uvrstili 2 mladinski ekipi in tudi sedaj so dosegli dobre rezultate, na katere so lahko ponosni. Mladinci 1 v sestavi Inela Ćoralič, Tim Zidar in Martin Mavsar so dosegli 4. mesto. Mladinci 2 v sestavi Katja Marolt, Luka Zidar in Matej Mavsar pa 3. mesto. Dve najboljši ekipi iz vsake kategorije se uvrstita na državni kviz in le malček sreče nam je zmanjkalo, pa bi bili med njimi. Bo pa to le dodatna motivacija za prihajajočo orientacijo in čez eno leto, ko se kviz spet ponovi. Čestitke še enkrat obema ekipama!