Month: February 2019

Razglas velike požarne nevarnosti

Na podlagi 8. člena uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje

RAZGLAŠA

Veliko požarno ogroženost naravnega okolja 23. februarja in 24. februarja 2019 na območju občin: Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba;

Veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 25. februarja 2019 dalje na območju celotne države. Razglas velja za območja brez snežne odeje. 

Od dne razglasitve velike požarne ogroženosti dalje je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

PREVIDNO PRI KURJENJU V NARAVI!

Zaradi dlje časa trajajočega suhega in za ta letni čas nadpovprečno toplega vremena je povečana možnost nastanka požarov v naravnem okolju na območju celotne države. Opozarjamo, da je potrebno pri kurjenju urediti kurišče in ogenj ves čas nadzorovati. Število požarov se je v zadnjih dneh povečalo zaradi trenutno intenzivnejšega odstranjevanja suhih ostankov kmetijskih rastlin in drugega rastlinja z vrtov, njiv, travnikov in gozdov, pogosto s kurjenjem in požiganjem.

Zaradi trenutnih razmer je treba upoštevati tudi, da ob vetru kurjenje ni dovoljeno oziroma je treba z njim prenehati. Prepovedano je uničevanje odpadkov z ognjem ter vsakršno požiganje ter odmetavanje in odlaganje gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki v naravnem okolju lahko povzročijo požar.

Ob koncu tedna bo prevladovalo suho, hladno in vetrovno vreme, v naslednjem tednu pa bo suho in spet toplejše vreme. Možnost nastanka požarov v naravnem okolju se bo povečevala na območju celotne države.

19. tedensko srečanje naše mladine

Občinski kviz se nezadržno bliža in nervozo med našo mladino je že čutiti. Tudi to sredo, 20.02.2019, smo posvetili pripravam na to tekmovanje. Pionirji so vadili vozle in ponovili del teorije, ki jo morajo znati. Mladinci pa so rešili poskusni test, ki ga pripravila mentorica in rešili križanko. En del skupine je nato vadil tudi vozle, drugi del pa gasilsko spretnost. Na vrsti so zimske počitnice naše mladine in proste dni bomo izkoristili za finiš priprav

Vaje vrvnih tehnik – delo na vrvi

Na februarskih vajah ekipe za vrvne tehnike je bila večina vadbe usmerjanje na delo s STOP zavoro, vzpenjanje po vrvi s pomočjo prsnih in ročnih prižem, prepenjanje na vzporedno ali isto vrv, prepenjanje preko vozla na vrvi ter ponavljanju osnovnih vozlov. Že med tednom pa se je za potrebe usposabljanja v garaži naredilo dodatna sidrišča za vadbo. Na vajah se nam je pridružil tudi član PiGD Kovinoplastika Lož in PGD Iga vas. Fotografije.

2. igra v “Notranji ligi zabavnih iger”

V sredo, 13.02.2019, smo za našo gasilsko mladino v sektorju Rakek pripravili kegljanje. Tekmovanje se je odvilo v gasilskem domu v Ivanjem selu, kjer smo v njihovem orodišču pripravili kegljišče po gasilsko – keglji so bile prazne plastenke coca cole in mladina jih je zbijala z mehko žogico. Poenostavili smo si tudi pravila – vsak je vrgel 3x in napredoval je tisti, ki je skupno zbil več kegljev. Poraženec pa tudi ni takoj izpadel, saj smo igrali po sistemu dvojne eliminacije, kjer tako izpadeš šele, ko 2x izgubiš. Tokrat nam je uspelo, da smo privabili mladino iz celotnega sektorja Rakek. Skupno je prišlo kar 39 otrok – 15 iz PGD Rakek, 12 iz PGD Ivanje selo in 12 iz PGD Unec. Zaradi takšnega števila smo mladino razdelili v 3 starostne skupine in vsaka je začela tekmovanje posebej. Tekmovanje se je v vseh kategorijah zelo hitro razvilo in vsak tekmovalec je imel navijače, navijali so za sošolca iz razreda ali so gasilca iz istega PGD. Ko se je bližalo finale pa je bil najpomembnejši spol – punce so navijale za punce in fantje za fante. 😊  Na koncu je vsak otrok dobil priznanje in se posladkal z bonbonom. Vmes pa so si čas krajšali še z igranjem Enke. Ivanjcem hvala za gostoljubje  in vidimo se zopet čez mesec dni na Uncu. Na vrsti pa bo pikado.