Month: January 2019

Prvi posredovalci

Januarja 2019 so Zdravstveni dom Cerknica, Občina Cerknica in Gasilska zveza Cerknica uradno podpisali dogovor, na osnovi katerega bodo v prvih dneh februarja lahko začeli z aktivacijo prvih posredovalcev (PPO).

Kot nosilci sistema PPO so najprimernejši prav gasilci, gorski reševalci, jamarski in drugi reševalci, ekipe prve pomoči in pripadniki drugih enot za zaščito, reševanje in pomoč (ZRP), saj želijo pomagati, so dobro organizirani, imajo sredstva zvez, so tudi bolj ali manj opremljeni in imajo svoje enote v večini naselij tako, da je njihov dostopni čas do bolnika čim krajši.

Kako poteka aktiviranje ekipe PPO?

Regijski center za obveščanje (ReCO) aktivira ekipo PPO na prošnjo lokalne NMP ali dispečerja v zdravstvu v primeru, ko na območju, ki ga ekipa PPO pokriva, pride do nujnega stanja, pri katerem je potrebno posredovanje enote PPO. ReCO najprej aktivira PPO, potem pa obvesti klicoče, da bodo v nekaj minutah na kraj dogodka pred reševalci NMP prišli prvi posredovalci, ki znajo in bodo pomagali bolniku.

Ekipa PPO bo aktivirana v primerih:

–     suma na srčni zastoj
–    sum na tujek v zgornjih dihalih s hudo zaporo dihalne poti
–     suma na hudo zunanjo krvavitev.

V operativni enoti PGD Rakek je trenutno 13 članov z licenco prvih posredovalcev, ki velja za obdobje enega leta in se permanentno obnavlja.

Ekipo PPO PGD Rakek sestavljajo Blaž Banfi, Domen Banfi, Aleš Gorkič, Anja Gorkič, Nejc Lukan, Marko Milošević, Nataša Milošević, Miha Modic, Klemen Purkart, Taja Tomšič, Mitja Trebec, Sergej Trebec in Metod Vrenko.

16. tedensko srečanje mladine

V sredo smo imeli s pionirji vaje. Razdelili smo se v tri skupine in vadili gasilske vozle ter praktični poligon z uporabo različnega gasilskega orodja, kjer so morali pionirji med drugim prepoznati s katerim gasilnim sredstvom gasimo določene gorljive snovi. Prihodnjič bomo poleg praktičnih vaj vadili še teorijo za tekmovanje v kvizu. Mladina je tokrat vadila teorijo in praktične vaje.

Zbor mladih

V soboto, 19.1. so imeli naši najmlajši člani Zbor mladih, ki so ga vodili po vseh predpisih in je iz gledal kot veliki. Predsednik zbora je bil Luka Zidar, zapisnik je bila Katja Marolt, člana verifikacijske komisije sta bila Matej Mavsar in Robert Matičič, overovatelja pa Lara Čuček in Martin Mavsar. Mladi so pripravili poročila o tekmovanjih in pripravah nanje ter jih nato prebrali na zboru. Izrazili so svoje želje za leto 2019, katere bomo skupaj mentorji in vodstvo društva poskušali uresničiti. Po uradnem delu so si zaslužili kos pice in sok. Da nebi prehitro končali, se je za konec izpeljala še tombola z glavno nagrado ogled Križne jame za celo družino in drugimi praktičnimi nagradami.

1. tekma v “Notranji ligi zabavnih iger”

Danes je bila sprememba rutine pri naši mladini. Mentorji so namreč pripravili t.i. “Notranjo ligo zabavnih iger”, ki jo sestavljajo 4 različna tekmovanja – spomin, kegljanje, pikado in plesna plošča. Tekmovanja se bodo odvijala enkrat mesečno. Mišljena je kot liga PGD-jev v sektorju, a se je PGD Unec tokrat opravičil zaradi bolezni in drugih obveznosti. Bo pa naslednjič še ostrejša borba! 😊 Tekmovanja se je tako udeležilo 16 otrok iz našega društva in 14 otrok iz PGD Ivanje selo.  Otroke smo razdelili v 5 kategorij, po triadah v OŠ in po dva letnika SŠ skupaj. Razvila  se je prava borba in ni bilo popuščanja. Vsak je navijal za svojega prijatelja, sošolca ali pa sotovariša iz istega društva. Na koncu je vsak tekmovalec prejel tudi priznanje. Najboljši v svoji kategoriji o mestu, drugi pa o udeležbi. Ob priznanju so dobili še čokoladico. Vse skupaj smo pripravili prvič in kljub manjšim logistični težavam nam je uspelo! Prvi  vtisi so dobri in po veselih očeh bi rekla, da so tudi mladi gasilci uživali. Tu bi se zahvalila tudi staršem, ki so posodili igre za lažjo izvedbo tekmovanja. 😊 Naslednja igra bo čez slab mesec v drugem društvu, da spoznamo tudi druge gasilne domove v sektorju, tedaj bo na vrsti kegljanje.

Zbor mladih 2019

 

VABILO NA ZBOR MLADIH GASILCEV

Spoštovani MLADI GASILEC PGD RAKEK !

Nadvse uspešno leto je za nami in prav je, da se skupaj ozremo na prehojeno pot v letu 2018 in naredimo plan aktivnosti za leto 2019

Vabimo vas, da se udeležite LETNEGA ZBORA MLADIH PGD RAKEK, ki bo v soboto 19.1.2019 ob 18 uri v gasilskem domu na Rakeku, Gasilska 1

Na zbor mladih gasilcev so vabljeni tudi tvoji starši.

 

DNEVNI RED ZBORA MLADIH:

 1. Otvoritev LETNEGA ZBORA MLADIH  in nagovor predsednika mladinske komisij
 2. Izvolitev organov zbora
 3. Sprejem dnevnega reda
 4. Poročila (predsednik MK, poročila iz tekmovanj )
 5. Razprava na poročila in sprejem poročil
 6. Plan dela za leto 2019
 7. Predlogi in želje mladine za leto 2019
 8. Izvolitev delegata za Občni zbor PGD Rakek
 9. Podelitev priznanj
 10. Pozdravni nagovor gostov
 11. Razno (zaključek)
 12. Zabavni del

          Vljudno vabljeni!

          NA POMOČ!