Month: December 2018

Usposabljanje za nosilca dihalnega aparata

Dva gasilca PGD Rakek sta danes v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu opravila usposabljanje za nosilca dihalnega aparata. Usposabljanje traja dva dni; prvi dan se gasilci spoznajo z opremo in ostalimi značilnostmi dela pod dihalnim aparatom, drugi dan pa je namenjen praktičnim vajam. Gasilci so po zaključku usposabljanja usposobljeni za osnovno vzdrževanje in uporabo izolirnih dihalnih aparatov.

Filmski večer za mladino

V sredo, 19.12., se je gasilska mladina še zadnjič zbrala v tem koledarskem letu. Privoščili smo si pravi filmski večer – platno, projektor, kokice in pijača. Z mlajšimi smo si ogledali animiran film “Hotel v Transilvaniji 3”. S starejšimi pa film z gasilsko tematiko “Only the brave”. Zaželeli smo si lepe praznike in vse dobro v prihajajočem letu, saj se ponovno vidimo po novoletnih praznikih.

Anita Trebec

12. tedensko srečanje mladine

Zopet je prišla sreda in čas za naše tedensko srečanje. Mlajši pionirji so se zabavali ob družabni igri, ki jo je priskrbel njihov mentor Jan in postaja izredno priljubljena med njimi. Starejši pionirji so odpisali test za bronasto preventivno značko in z veseljem sporočam, da so ga prav vsi uspešno opravili in to brez težav. Mentorica Nataša jih je odlično pripravila! Mladinci pa so se pomerili med seboj v znanju iz kviza. Ker jih je nekaj zbolelo, sta bili prisotni 2 dekleti in 2 fanta. Pomerili so se en spol proti drugemu ter za las in to celo v podaljšku sta zmagali dekleti. Bilo je 10: 9. 😊

Naslednji teden nas čaka zaključek leta 2018 s filmskim večerom. Danes smo zbirali tudi predloge kaj bi si pogledali in izbrali 2 favorita – enega sinhroniziranega za najmlajše in enega s podnapisi za starejše. Kateri pa so, pa naj bo še manjše presenečenje. 😊

Anita Trebec

Vaje operative – predavanje GNP

Na včerajšnjih operativnih vajah, zadnjih v tem letu, smo teoretično utrdili znanje o nevarnostih, v katerih se lahko znajdejo notranji napadalci, pripravo na vstop v notranji požar in gibanje v zadimljenih prostorih. S tem smo zaključili letošnja intenzivna usposabljanja za gašenje notranjih požarov. Na koncu smo si ogledali še analizo vaje gasilske zveze Cerknica (Modic M.).

Strokovni izlet operative 2018

V petek, 7.12. je del operative odšel na strokovni izlet v Slovensko Istro, kjer smo se najprej ustavili v GB Koper. Tam smo si ogledali vozila, opremljenost, gasilski dom, delo dežurnega ter še nekaj zanimivosti o enoti. Pot smo nadaljevali proti Novi vasi nad Dragonjo, kjer so nam domači gasilci predstavili novo terensko vozilo za gašenje gozdnih požarov. Pred večerjo smo se ustavili še pri gasilcih PGD Babiči, kjer smo si najprej pogledali predstavitev društva, nato pa še njihova vozila in opremo. Po predstavitvi smo si v prijetnem druženju izmenjali izkušnje s področja gasilstva. Strokovni izlet smo zaključili z večerjo v gostišču Kraški rob na Črnem Kalu. FOTO.

Vaje bolničarjev – VODDO in scenariji

Na zadnjih letošnjih bolničarskih vajah smo ponovili teorijo pristopa do poškodovanca oz. nenadno obolele osebe po metodi VODDO (varnost-odzivnost-dihalna pot-dihanje-obtok). Po predpostavki, da so očividci na številko 112 sporočili, da gre za neodzivno osebo, smo kot ekipa prvih posredovalcev lahko preko tihega alarmiranja na pozivnikih, poklicani na kraj dogodka. Ponovili smo nekaj možnih scenarijev tovrstnih nesreč oz. intervencij. V nadaljevanju smo pregledali še reanimacijsko torbo z AED in popisali trenutno stanje opreme in sanitetnega materiala. Z rednimi bolničarskimi vajami bomo nadaljevali kot običajno tudi prihodnje leto (Trebec S.)