Month: May 2018

Požar na prometnih sredstvih, 27.5.2018

Ob 14.55 je na avtocesti Unec–Logatec, občina Cerknica, zagorelo osebno vozilo. Požar so pred prihodom gasilcev PGD Cerknica, Rakek, Dolnji Logatec in GB Ljubljana pogasili mimoidoči. Gasilci so zavarovali kraj dogodka do prihoda delavcev DARS-a in policije ter odklopili akumulator na vozilu. Vzrok požara in materialna škoda nista znana. Poškodovanih ni bilo.

18. tekmovanje ekip gasilskih terenskih vozil

V soboto sta se dve ekipi PGD Rakek udeležili 18. tekmovanja gasilskih terenskih vozil v organizaciji PGD Postojna. Tekmovanje je poleg terenske orientacijske vožnje zajemalo 5 delovnih točk, na katerih je morala 4 članska ekip pokazati gasilske veščine in ekipno delo na področju zbijanja tarče z vedrovko, spretnostne vožnje, gasilskih vozlov in cestno prometnih predpisov, reševanja ponesrečenca z nosili po vodni strugi, reševanje ponesrečenca s pomočjo vrvne tehnike in lestve ter štafete z ročnikom. Zaradi nekaj tekmovalne smole na delovnih točkah so se ekipe uvrstile na 20. in 30. mesto. Organizatorjem se zahvaljujemo za vabilo in odlično pripravljeno progo ter vzdušje na tekmovanju. Fotografije. (Trebec M.)

Vrvne tehnike – Rakov Škocjan

Lepo vreme nam je omogočilo delo na terenu. Nad steno v Rakovem Škocjanu se je postavilo varovalno ograjo, izdelalo delovna in varovalna sidrišča ter napeljalo dve vrvi, eno za spust in eno za vzpon. Dostop do točke spuščanja se je izvajal s samovarovanjem ob varovalni ograji. Med spuščanjem se je zaustavilo na višini ter izdelalo varovanje za delo na višini. Na drugi vrvi, katera je imela izdelano še vmesno sidrišče pa se je vadilo vzpon ter prepenjanje preko sidrišča.

Občinska orientacija 2018

Danes, 19.05.2018, se je v organizaciji PGD Otave odvila občinska orientacija za našo gasilsko mladino. Nastopili smo s 5 ekipami – 3 pionirskimi in 2 mladinskima. Pionirji 1 v sestavi Zala Ileršič, Lara Čuček in Martin Mavsar so dosegli 10.mesto. Pionirji 2 v sestavi Adam Dujmenovič, Tilen Mišič in Mark Raljevič so bili 14. Pionirji 3 v sestavi Robert Matičič, Marko Matičič in Val Jovanovič pa so bili 16. Mladinci 1 v sestavi Katja Marolt, Matej Mavsar ter Luka Zidar so bili 2. Mladinci 2 v sestavi Inela Ćoralić, Darko Kondič in Aljaž Kogej pa so bili 11. Posebej pa smo ponosni na Adama, Tilna, Marka, Markota in Vala, ki so naši prvošolčki in za katere je bilo to prvo gasilsko tekmovanje. Od septembra vestno hodijo na naše tedenske vaje in se spoznavajo z gasilskimi veščinami. Pridnost se je splačala, saj so v cilj pritekli z žarom v očeh ter nasmejani in zadovoljni. V družbi njihovih staršev smo preživeli lep dan, ki jim bo še dolgo ostal v spominu.

Katja, Matej in Luka pa so se uvrstili tudi na regijsko orientacijo, ki bo potekala 16.06. v organizaciji GZ Vrhnika.

Anita Trebec

Zaključek pripravništva – izpiti

V soboto smo imeli interno zaključno preverjanje pripravnikov za vstop v operativo. Tekom leta so se udeleževali mesečnih vaj pripravnikov in drugih izobraževanj, letos spomladi pa so zaključili tudi izobraževanje za operativnega gasilca v organizaciji GZ Cerknica.

Na internem preverjanju so pripravniki pokazali zavidljivo znanje na 7 delovnih točkah in sicer: razvrščanje, osebna zaščitna oprema in izolirni dihalni aparat, oprema v vozilih, radijske veze, gasilski vozli, prva pomoč ter postavljanje cevovodov in oblikovanje curkov. Pripravniki so preverjanje uspešno opravili in se tako priključili operativni enoti našega društva, katera je sedaj večja za 6 novih gasilcev. Čestitamo vsem za vložen trud in jim želimo uspešno gasilsko pot še naprej! (Trebec M.)