Month: February 2018

Občinski kviz

Danes je bil za našo mladinsko sekcijo tekmovalni dan. Udeležili smo se občinskega kviza v skupni organizaciji GZ Loška dolina in GZ Cerknica, ki je potekal na Osnovi šoli Heroja Janeza Hribarja v Starem trgu pri Ložu. Na tekmovanju smo imeli 5 ekip. Pionirji v sestavi Zala Ileršič, Martin Mavsar in Feliks Ulbl so med 16 ekipami v tej kategoriji dosegli 5. mesto. Mladinci 1 v sestavi Katja Marolt, Matej Mavsar in Luka Zidar so bili kar 1. Mladinci 2 v sestavi Darko Kondič, Aljaž Kogej in Inela Ćoralić pa 3. V tej kategoriji je tekmovalo 8 ekip. Pripravniki 1 v sestavi Jan Ileršič, Mitja Rajčevič in Blaž Banfi so dosegli 2. mesto. Pripravniki 2 v sestavi Lara Jurca ter Nina in Maja Benčan pa 5. mesto. V tej kategoriji je bilo 6 ekip. Prvo in drugo uvrščeni ekipi sta se uvrstili tudi na regijski kviz, ki bo na Rakeku čez dva tedna, v soboto 10. marca. Vsem iskreno čestitamo za res super rezultate! Uvrščenima ekipama pa želimo predvsem sreče na regijskem tekmovanju, saj znanje dokazano že imajo. Zahvaljujemo se tudi staršem za prevoz otrok na tekmovališče.

Anita Trebec

TPO in AED za krajane

V soboto 17. februarja, smo v okviru izobraževanj za krajane izvedli prvo letošnje predavanje s praktičnim prikazom in delom na temo uporabe avtomatskega eksternega defibirlatorja (AED) z osnovami temeljnih postopkov oživljanja (TPO). Zavedamo se, da ob nenadnem zastoju srca, naglem poslabšanju stanja, hujših krvavitvah in nujnih stanjih, minute in odzivni čas še kako štejejo, zato je vsaka takojšnja pomoč bližnjih ali mimoidočih še kako pomembna, za čim prejšnjo prvo pomoč, ki jo lahko še pred prihodom nujne medinske pomoči nudijo svojci, mimoidoči ali prvi posredovalci. Trenutno naše društvo PGD Rakek razpolaga z 9 certificiranimi prvimi posredovalci, ki so ob nujnem klicu na pomoč aktivirani z regijskega centra za obveščanje  (ReCO Postojna). Vendar pa, ker strmimo k temu, da se bo ta nujno potreben kratek odzivni čas za nudenje prve pomoči še dodatno skrajšal, želimo prvi posredovalci znanje in izkušnje prenesti tudi na ostale člane društva in krajane. Na včerajšnjem teoretičnem delu je poveljnik društva, Miha Modic, predstavil delovanje prvih posredovalcev, njihovo aktiviranje, naloge in zadolžitve ter sam namen prvih posredovalcev. Pomočnik poveljnika za prvo pomoč, Sergej Trebec, je v drugem delu teoretičnega dela predstavil nujne ukrepe in pravilne postopke pri nudenju prve pomoči nenadno obolelim (pravilni položaji poškodovancev, preverjanje odzivnosti in ocena stanja zavesti ter dihanja) ter pravilne postopke nudenja temeljnih postopkov oživljanja (TPO) z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED). Na praktičnem delu so lahko občani preizkusili in se naučili pravilnih postopkov pristopa do poškodovanca in na vadbeni lutki osvežili znanje iz masaže srca in umetnega dihanja. Ekipa prvih posredovalcev je na koncu vaje prikazala tudi njihovo posredovanje ob nenadnem zastoju srca – sodelovali so 3 prvi posredovalci in pri oživljanju uporabili AED, dihalni AMBU balon s priklopom na kisik ter izvajali temeljne postopke oživljanja do prihoda enote nujne medicinske pomoči (Trebec S.).

Certificirani prvi posredovalci

V sredo, 14. in četrtek 15. februaruja, je v Zdravstvenem domu Cerknica potekal dvodnevni tečaj za usposabljanje prvih posredovalcev pod okriljem Slovenskega reanimacijskega sveta (SloRS) in Slovenskega združenja za urgentno medicino (SZUM). Tokratnega tečaja sta se udeležila dva operativna gasilca PGD Rakek. Na dvodnevnem tečaju, ki je obsegal 10 ur teorije in praktičnega dela, so se tečajniki posvetili predvsem zelo pomembni temi temeljnih postopkov oživljanja (TPO) z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED). Tako so na krajšem teoretičnem delu ponovili glavne in bistvene pomembne točke prvega pristopa do poškodovanca, oceno odzivnosti in prizadetosti poškodovane osebe ter pravilen postopek oživljanja z uporabo pripomočkov prvih posredovalcev (AED in AMBU dihalni balon s kisikovo jeklenko). Na praktičnem delu so tečajniki na različnih delovnih točkah vadili različne scenarije intervencij – tujek v dihalni poti, nezavestne osebe, neodzivne in v srčnem zastoju odrasle osebe, oživljanje dojenčkov, otrok, utopljencev in druga nujna življenjsko ogrožujoča stanja. Izpit je obsegal teoretični in praktični del pred komisijo zaposlenih v Nujni medicinski pomoči. Tečaj sta uspešno opravila oba in tako smo v naši enoti bogatejši še za dva certificirana prva posredovalca., skupaj jih imamo sedaj devet. Čestitamo!

AMZS Vransko – Rosenbauer ERDS simulator

Vožnja na intervencijo predstavlja enega najnevarnejših delov intervencije. Čeprav v povprečju traja vožnja od gasilnega doma na kraj intervencije v povprečju le nekaj minut, se prav v tem kratkem delu lahko zgodijo usodni trenutki, ki imajo za posledice lahko v najboljšem primeru le zvito pločevino, lahko pa privede tudi do resnih poškodb ali celo smrti enega ali več udeležencev. Ker je za vožnjo intervencijskega vozila odgovoren voznik le-tega, so se danes na Vranskem v AMZS Centru varne vožnje v okviru programa intervencijske vožnje s simulatorjem Rosenbauer, štirje vozniki C kategorije PGD Rakek udeležili usposabljanja na t.i. ERDS simulatorju (Emergency Response Driving Simulator). Tečaj je sestavljen iz teoretsko-praktičnega dela, kjer preko powerpoint predstavitve inštruktorji predstavijo določene zakonske osnove in pogoje za vožnjo intervencijskega vozila ter delovanje simulatorja in preko analize video posnetkov vožnje intervencijskih vozil prikažejo pravilne in nepravilne postopke vožnje. Sledi delo v simulatorju, kjer vsak tečajnik posebej sede v prirejeno kabino kamiona Mercedes Benz Actros (z vsemi pravimi elementi – sedež, varnostni pas, volan, armaturna plošča s stikali,…) in preko posebnih ekranov ter računalniškega programa odpelje vsaj 3 intervencijske vožnje različnih scenarijev. Na posebnem simulatorju tečajniki vadijo tudi varnostno razdaljo in odzivni oz. reakcijski čas, ki je potreben za varno ustavitev vozila (Trebec S.).

Vaje operative – IPS in vodenje

Tokratne vaje operative so bile zaradi vremenski razmer izvedene kot predavanje. Teme predavanja so bile vodenje gasilske enote na majhnih in srednje velikih intervencijah, sistem vodenja IPS ter vodenje velikih intervencij, pregled standardnih operativnih postopkov za nekatere tipe objektov, nekaj časa pa smo namenili tudi sami vožnji operativcev ob aktiviranju do gasilskega doma in vožnji na kraj intervencije z gasilskimi vozili. Tekom predavanj smo si ogledali tudi nekaj naših posnetkov iz intervencij ter naredili analizo posredovanj.

Izobraževanje za krajane

Krajane Rakeka in druge, ki bi se radi naučili, kako ravnati ob nenadnem zastoju srca, vabimo, da se nam pridružijo v soboto, 17.2.2018 ob 18.00 uri v prostorih gasilskega doma Rakek na izobraževanju o temeljnih postopkih oživljanja (TPO) z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED) in prvi pomoči ob hujših krvavitvah. Upamo, da se usposabljanja udeležite v čim večjem številu saj je brezplačno in nenazadnje Za življenje gre!

Abraham Lukan Mojca

Članice smo tudi v leto 2018 aktivno vstopile. Januarja smo na občnem zboru zamenjale vodjo in ob tem bi se dosedanji vodji Ani Šivec zahvalile za ves trud in čas, ki ga je vložila v društvo in nas. Novi vodji Barbari Šivec pa želimo veliko veselja in prijetnih trenutkov pri vodenju sekcije članic.

06.02. pa je naša članica Mojca Lukan praznovala Abrahama. Kakor se za dolgoletno članico in tudi nekdanjo blagajničarko PGD spodobi, smo obletnico primerno proslavile. Zbrale smo se v gasilnem domu, kjer smo se primerno oblekle in pripravile opremo. V bližini njenega doma smo prižgali lučke in sireno, da je opazila naš prihod. Ob straži smo jo postavile pred cev z ročnikom, a namesto vode, jo je pričakal papirnati tuš (saj je navsezadnje le pol metra snega in temperature okoli ničle). Nato pa je sledila naloga, katera je specifična in posebno pripravljena za vsakega slavljenca posebej. Ker Mojca že od začetka gasilske veselice na Rakeku pomaga pri srečelovu, jo je ta tudi sedaj doletel. Skupno je bilo pripravljenih 10 srečk, ki jih je žrebala, a niso bile vse dobitne. Ob nedobitnih je morala odgovoriti na zvita vprašanja o zgodovini in organizaciji PGD. Moramo reči, da se je izvrstno odrezala, saj je na vsa vprašanja pravilno odgovorila. Ker pa je vseeno gasilka, smo jo za konec pošpricale s šampanjcem.

Mojca, še tu ti voščimo vse najboljše ob tvojem jubileju! Veliko zdravja, sreče, veselja in radosti pa da bi še ostala v naši družbi še dolgo časa. Ob tem bi se zahvalila tudi članom operative, ki so nam pomagali izvesti akcijo (Trebec A.).