Month: October 2017

Vaja sektor Rakek – rele

V soboto popoldne smo vsa tri društva sektorja Rakek izvedla vajo podajanja vode s pomočjo motornih črpalk. Lokacija vaje je bil Rakov Škocjan, kjer smo vodo iz struge spravili do bližnjega naselja vikendov. V primeru, da bi prišlo do požara na tej lokaciji ali pa na lokaciji CŠOD oziroma hotela, bi bil to edini način za zagotavljanje dovolj velike količine gasilne vode. Vodo se je zajemalo iz struge Raka in jo s pomočjo treh MB in vozila GVC 16-25, katero je stalo na koncu releja, dostavilo v približno 800m oddaljeno vikend naselje. Po vzpostavitvi releja in napadov se je vadilo delo strojnikov na črpalkah, v napadih pa se je preverjalo količino in tlak vode v različnih pogojih. Po vaji je sledila kratka analiza.

Foto: Hrestak Žan

Vaja GZ Cerknica – DS Smith Rakek

V soboto, 21.10. so našo občino, predvsem pa Rakek preplavile gasilske sirene in marsikdo se je vprašal kaj se je zgodilo. V organizaciji PGD Rakek in poveljstva GZ Cerknica smo ob 8.30 uri začeli z napovedano vajo Gasilske zveze Cerknica na objektu podjetja DS Smith Rakek.

Ob predpostavki, da je zagorelo v šotoru, v katerem skladiščijo končne izdelke, požar pa se je razširil na sosednjo halo, je ReCO Postojna najprej aktiviral PGD Rakek. Ob prihodu na kraj je vodja intervencije zaradi obsežnosti požara takoj aktiviral sosednji društvi iz sektorja Rakek, kmalu zatem pa še ostala gasilska društva iz GZ Cerknica. Poleg pogasitve požara je bila naloga gasilcev tudi oskrba 9 ponesrečencev.

Cilj vaje je bil preveriti operativno sposobnost gasilskih enot, ukrepanje ob požaru na objektu na katerem je nameščena fotovoltaika in učinkovitost vodenja intervencije ob prehodu iz enostavnega v štabno vodenje.

Povezave:
– občina Cerknica
– PGD Unec
– PGD Ivanje selo

Vajo smo z zaključno analizo in krajšim druženjem zaključili ob 11. uri. Na vaji je sodelovalo 83 gasilcev s 24 vozili iz gasilskih društev GZ Cerknica in iz PGD Postojna ter policijska patrulja PP Cerknica. Ob tej priliki se zahvaljujem vsem sodelujočim, še posebej pa podjetju DS Smith, katero nam je omogočilo izvedbo vaje na njihovem objektu (Modic Miha).

Vir: občina Cerknica

Vaje operative – delo z armaturami

V soboto, 14.10. smo imeli redne mesečne vaje operative, kjer smo obnovili znanje dela z armaturami in vadili posredovanje ob požaru na objektu z zmanjšano ekipo v GVC 16/25. Pri prvi temi smo napajali gasilsko cisterno iz hidranta, preko zbiralca vode in omejilca tlaka, nameščenega pred trojakom ter istočasno izvajali gašenje s štirimi C napadi preko črpalke v vozilu. S tem smo preverili tudi porabo vode, posledično pa tudi čas gašenja na tak način. S pomočjo trojaka, opornega kolena in B ročnika smo sestavili improviziran top. V drugem delu vaj, pa smo delali z zmanjšano ekipo. Taktika posredovanja ob požaru na objektu je v tem primeru malce drugačna, saj mora manjše število gasilcev, v našem primeru štirje, oddelati isto, kot bi imeli polno posadko osmih gasilcev (Modic Miha).

Vaje vrvnih tehnik – reševanje padalcev

Oktobrska tema vaje je obravnavala reševanje ponesrečenega padalca iz dreves. V prvem delu vaje smo teoretično predelali postopke reševanja padalca obešenega na eno ali več dreves ter si pogledali, katero opremo potrebujemo za reševanje. Sledil je praktični del, kjer se je vsak član ekipe preizkusil v delu na višini in kot član talne ekipe. Tekom izvajanja postopkov smo iskali boljše in hitrejše rešitve, preizkušali dogovorjene postopke ter po vsaki izvedbi naredili kratko analizo narejene vaje. Fotografije.

Vaje pripravnikov – črpalke

S pripravniki smo na prvih vajah v oktobru delali z črpalkami. Pregledali smo opremo in črpalke za črpanje vode, katere koristimo v domačem društvu. Po krajšem teoretičnem delu so pripravniki s pomočjo potopne črpalke na električni pogon prečrpavali vodo iz vodnjaka. Ob tem so se seznanili tudi s pravilno uporabo električnega agregata in bili opozorjeni na nevarnosti uporabe hišnih električnih omrežij pri posredovanju na poplavah. Kasneje so sestavili še klasični sesalni vod in prečrpavali vodo preko muljne črpalke na motorni pogon, katera lahko črpa tudi umazano vodo in večje trde delce. Sledila je še kratka analiza vaje ter pospravljanje opreme na svoja mesta (Trebec Mitja).

Regijsko tekmovanje za memorial MH 2017

V soboto 7.10. je na Drenovem griču na parkirišču podjetja Trans Felix d.o.o. potekalo regijsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta za Notranjsko regijo v organizaciji GZ Vrhnika.  PGD Rakek se je tekmovanja udeležil s 3 ekipami (članice A, člani A in člani B), ob koncu dneva na podelitvi priznanj in pokalov pa se je zopet izkazalo, da je bila včerajšnja sobota zopet izjemna in uspešna, saj smo v dveh tednih tako s tekmovanj skupno prinesli kar 7 pokalov. Članice A v sestavi Anita Trebec, Lara Jurca, Tajda Štefančič, Sanja Zalar, Tanja Zalar, Nataša Milošević, Mojca Lukan, Maja Benčan in Nina Benčan so dosegle nehvaležno  4. mesto. Člani B v sestavi Sergej Trebec, Sašo Doles, Tone Lukan, Klemen Purkart, Metod Vrenko, Matjaž Ileršič, Marjan Zidar, Klemen Drole in Aleš Gorkič so dosegli  3. mesto. Člani A v sestavi Domen Banfi, Nejc Lukan, Miha Modic, Jan Ileršič, Blaž Banfi, Žiga Kočevar, Tilen Štefančič, Mitja Trebec in Vid Vadnu pa so dosegli odlično 2. mesto ter se tako uvrstili na državno tekmovanje, ki bo prihodnje leto. Vsem trem ekipam čestitamo za odlične uvrstitve, ekipi članov A pa želimo čim boljše taktično kondicijske priprave ter veliko gasilsko športne sreče na državnem tekmovanju (Trebec Sergej).