Month: August 2017

Vaje vrvnih tehnik – spuščanje

Na tokratnih vajah smo vadili že osvojena znanja izdelave sidrišč, vrvnih ograj in tehnik spuščanja po vrvi. Nad steno pri železniški postaji na Rakeku se je postavilo varovalno ograjo, izdelalo delovna in varovalna sidrišča ter napeljalo vrvi za spust. Dostop do točke spuščanja se je izvajal s samovarovanjem ob varovalni ograji. Med spuščanjem se je zaustavilo na višini ter izdelalo varovanje na desonderju.

Vaje bolničarjev – zajemalna nosila

Tema tokratnih bolničarskih vaj je bila delo z zajemalnimi nosili. Odpravili smo se na teren kjer smo preigrali dva različna scenarija. Pri prvi vaji je bilo predpostavljeno, da poškodovanec kateri se je poškodoval pri popravilu tovorne prikolice negibno in neodzivno leži pod prikolico. Poškodovanca smo s pomočjo zajemalnih nosil iznesli izpod prikolice in ga oskrbeli. Pri drugi vaji naj bi poškodovanec padel po brežini ter si poškodoval nos, prav tako ni čutil nog, omenjal je bolečine v križu. Poškodovanca smo morali imobilizirati in ga iznesti na varno mesto. Na vajah smo tako ponovili delo z zajemalnimi nosili, t.i. “roll-on” tehniko in tehniko zajemanja z razklenjenimi nosili. Poleg članov našega društva sta na vaji sodelovala še dva člana PGD Ivanje selo. Fotografije z vaje si lahko ogledate v galeriji PGD Ivanje selo.

OPOZORILO

OPOZORILO: Povečana verjetnost za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju

Največja verjetnost za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju je trenutno na Krasu in v Koprskem primorju, kjer je v prejšnjem tednu padlo najmanj dežja. Zaradi vročinskega vala se bo v naslednjih dneh povsod po državi verjetnost nastanka in širjenja požarov v naravnem okolju povečevala. Takšno stanje bo trajalo najmanj do začetka naslednjega tedna, zato svetujemo previdnost in pravilno uporabo ognja v naravnem okolju. Da v naravnem okolju ne bi zagorelo, je treba pri uporabi ognja v naravnem okolju upoštevati predvsem naslednje:

– ustrezno urediti kurišče, ogenj pa nadzorovati ves čas kurjenja,
– ob vetru kurjenje ni dovoljeno oziroma je treba z njim prenehati,
– prepovedano je uničevanje odpadkov z ognjem ter vsakršno požiganje,
– prepovedano je odmetavanje in odlaganje gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar.

Opozorilo – Vroče bo!!!

Po podatkih Agencije RS za okolje bo predvidoma do prihodnjega ponedeljka predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Kako ublažiti negativne učinke vročine:

– Uživajte lahko hrano in pijte veliko tekočine, najbolje vodo ali čaj ter negazirane in nesladkane napitke.
– Uporabljajte lahka in zračna oblačila svetlih barv iz bombaža ali lanu.
– Dejavnosti na prostem opravite zjutraj in pozno zvečer.
– Izogibajte se povečanim fizičnim naporom.
– Uporabite sončnike in drugo zaščito pred neposrednimi sončnimi žarki.
– Zadržujte se v hladnih prostorih.
– Toplotna obremenitev je večja v urbanih območjih kot na podeželju.
– Če imate možnost, se umaknite v naravo ali višje ležeče kraje.
– Na prostem se čim več zadržujte v senci.
– Ponoči in zjutraj temeljito prezračite bivalne in delovne prostore.
– Podnevi z zastiranjem oken preprečite segrevanje prostorov.
– Če je treba, podnevi prostore hladite s klimatsko napravo.