Month: June 2017

Prevzem GVM-1 PGD Grahovo

V soboto, 24. julija so se štirje predstavniki našega društva udeležili slovesnega prevzema novega gasilskega vozila za prevoz moštva (GVM-1) v Grahovem. Gre za vozilo, katero bo društvu služilo za različne namene prevoza moštva, tako mladine na različne vaje in tekmovanja, kot operative na posredovanja ob intervencijah. Grahovskim gasilcem čestitamo in jim želimo varno in zanesljivo uporabo novega vozila!

VII. tekmovanje mladincev za pokal MARTIN KRPAN

Danes se je naša pomlajena ekipa mladincev udeležila tradicionalnega pokalnega tekmovanja GZ Cerknica za pokal Martina Krpana, ki ga je letos organiziralo PGD Nova vas. V ekipi so bili Dejan, Luka, Matej, Katja, Aljaž in pionirji Lara, Inela, Tim in Feliks. Tekmovanje je bilo sestavljeno iz dveh vaj, prvo je bila na vrsti Vaja s hidrantom za mladince, druga vaje pa je bila Razvrščanje za mladince in člane. Naši mladinci so imeli kar veliko težav pri vaji s hidrantom a so kljub temu vajo izpeljali z odličnim časom, pri razvrščanju pa jim je šlo vse lepo tekoče. Skupni rezultat vaj je bil odlično 3.mesto.

 

Prevzem ALK 23-12 PGD Postojna

Na osrednji občinski prireditvi občine Postojna ob dnevu državnosti in osamosvojitvi Slovenije, so Postojnski gasilci 23. junija svečano prevzeli novo gasilsko vozilo za gašenje in reševanje z višine, gasilsko lestev ALK 23-12. Gasilska lestev, ki v višino meri kar 33 metrov, je izdelalo podjetje Gimaex iz Francije na podvozju kamiona Scania P400. Kot je povedal predsednik PGD Postojna Boštjan Triler: »Ni najvišja možna lestev, je pa natančno taka, kot smo jo želeli, saj z višino tridesetih metrov dosežemo vse objekte v naši in sosednih občinah.« Postojnski gasilci so bili sicer brez ustreznega operativnega vozila za reševanje z višin že vse od leta 2008. Čestitamo PGD Postojna za novo vozilo! (Trebec Sergej) Nekaj fotografij iz prevzema si lahko pogledate na strani PGD Postojna.

 

Akademija ob 130 let PGD Rakek

Rakovški gasilci smo s slavnostno sejo, na kateri se je podelilo priznanja Gasilske zveze Cerknica in PGD Rakek, v četrtek obeležili 130 let delovanja. Slavje bomo nadaljevali 8. julija ob 18. uri s parado in podelitvijo priznanj Gasilske zveze Slovenije; sledila bo veselica pri osnovni šoli.

V avli osnovne šole na Rakeku je bila polna gasilskih uniform, saj so se praznovanju visokega jubileja pridružili gasilci iz ostalih društev GZ Cerknica in iz sosednjih krajev in številni gostje. Zbrane je pozdravil predsednik PGD Rakek Klemen Drole, nagovoril jih je tudi predsednik Gasilske zveze Cerknica Rajko Intihar, župan Marko Rupar pa je v govoru namignil, da bi ob novi telovadnici, ki jo bodo dobili na Rakeku, lahko že kmalu zrasel nov gasilski dom, ki je zaradi majhnosti in utesnjenosti zdajšnjega še kako potreben. Slavnostni govornik je bil podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Jože Derlink. »Gasilstvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo in pomembno nalogo, na eni strani nudi pomoč krajanom ob nesrečah, na drugi strani pa je pomemben del krajevnega kulturnega življenja,« je dejal. »Lahko ste ponosni, da ste sodobno opremljeni del slovenskega gasilstva, ki se razvija v organizacijo, ki je sposobna opravljati vsako dejavnost zaščite in reševanja, razvija pa se tudi na področju preventive, seveda ob pomoči lokalne skupnosti.«

Podelili številna priznanja
Priznanje Gasilske zveze Cerknica 1. stopnje je prejela Martina Modic, operativka z najdaljšim stažem v operativni enoti. V zadnjih letih aktivno sodeluje tudi na nivoju regije. Priznanje GZ Cerknica 2. stopnje so prejeli Rok Leskovec, poveljnik notranjske regije in predsednik komisije za izobraževanja na GZS, Vid Vadnu , namestnik poveljnika PGD Rakek in pomočnik poveljnika GZ Cerknica, Ivanka Gantar, ki je med drugim uredila zgodovinski arhiv društva in biltene ob jubilejih, in Ivan Paternost, predsednik komisije za veterane v PGD Rakek. Priznanje 3. stopnje pa so prejeli Domen Banfi, Aleš Gorkič, Jaka Peteh, Mitja in Sergej Trebec ter Sanja in Tanja Zalar. Poveljnik PGD Rakek Miha Modic je prejel značko za desetletno delo v operativi.

Priznanje PGD Rakek za uspešno delo v zadnjem desetletju so prejeli Sašo Doles, Klemen Drole, Žiga Kočevar, Aleš Kralj, Nejc Lukan, Klemen Purkart, Dušan Zwolf, Matija Šop in Tomaž Zgonc. Mladinska priznanja so prejeli najzaslužnejši mladi gasilci Blaž Banfi, Anže Opeka, Dejan Zalar in Kenan Jurenec, Matija Ileršič ml. pa je prejel priznanje za desetletno delo v gasilskih vrstah.

Strokovno in telesno pripravljeni na akcijo
PGD Rakek ima danes okoli 150 gasilcev in še enkrat toliko podpornih članov. 27 operativcev in še šest v rezervi pa jih je vedno pripravljenih, da priskočijo na pomoč. Največkrat posredujejo ob požarih, tako v naravi kot tudi na objektih in na vozilih. Njihovo delo jim nalaga veliko odgovornost, za katero potrebujejo veliko znanja, ki ga redno nadgrajujejo in izpopolnjujejo. Svojo usposobljenost in znanje ekipe PGD Rakek uspešno dokazujejo tudi na gasilskih tekmovanjih.

Danes so gasilci opremljeni s sodobnimi vozili in z opremo, s katerimi lahko posredujejo v težkih situacijah. Začetki so bili bolj skromni. Napredni Rakovčani so 15. junija leta 1887 ustanovili Požarno brambo Rakek. Njihov sedež je bila lesena baraka nad današnjim domom. Bramba je štela 35 rednih članov in pet podpornih, ki so oblikovali plezalno, reševalno in razruševalno moštvo, brizgalno, vodno, hidrantno in cevno moštvo ter moštvo sanitete in varuhov. Leta 1900 se je društvo razšlo, obudili so ga leta 1922, gasilski dom pa so postavili leta 1930. Med drugo svetovno vojno je društvo mirovalo, po njej pa so spet strnili svoje vrste. V zadnjih letih so posodobili svoj vozni park, še vedno pa si želijo novega gasilskega doma. Zdajšnji je namreč premajhen in stoji na dokaj utesnjenem mestu v središču starega dela Rakeka. (vir: Notranjsko primorske novice, Petra Trček)

Foto: Ljubo Vukelič

Vaja KAOS 2017

V sklopu obeleženja 130 – letnice delovanja prostovoljnega gasilskega društva Rakek se je izvedla večja prikazna vaja, katere namen je bil prikazati delo gasilcev širši javnosti. Vaja se je izvedla v nedeljo, 18.6.2017 ob 14.00 v okolici Pošte Rakek. Na vaji so poleg gasilcev iz PGD Rakek, PGD Cerknica, PGD Unec in PGD Ivanje selo sodelovali s predstavitvijo tudi jamarski reševalci iz JRC Postojna.

Prikazna vaja se je odvila preko treh točk, kjer se je predstavilo posredovanje v primeru požara na osebnem vozilu, posredovanje ob prometni nesreči dveh osebnih vozil in posredovanje ob požaru v večstanovanjskem objektu. Vsako posredovanje je spremljalo strokovno komentiranje za katero je poskrbel Triler Boštjan, PGD Postojna. Po končani prikazni vaji so si obiskovalci, katerih je bilo med 150 in 200, ogledali še vsa sodelujoča gasilska vozila in tehniko. Nekaj fotografij iz dogodka si lahko ogledate tule.

Zaključek tečaja za vodjo skupine

Ta konec tedna so v Grahovem in Cerknici potekali zaključni izpiti na tečaju za vodjo skupine, čin Višji gasilec (VG). V petek so tečajniki opravljali izpite iz teorije, v soboto pa iz praktičnega dela. Oboje se je izvajalo po novem načrtu izobraževanja, komisijsko s predstavnikom GZS. Iz PGD Rakek sta se tečaja udeležila in tudi uspešno zaključila dva operativna gasilca. Čestitamo!

Požar v stanovanjskih stavbah, 13.6.2017

Uradni zapis iz SPIN pravi tako: Ob 15.52 je na Uncu, občina Cerknica, gorela hiša. Gasilci PGD Unec, Rakek, Ivanje selo in Cerknica so požar stanovanjske hiše in barake lokalizirali in pogasili. Zgorela je baraka in celotno ostrešje stanovanjske hiše. Obveščene so bile vse pristojne službe.

Malo pred 16. uro smo dobili poziv, da na Uncu gori baraka.  Ob javljanju prvega izvoza z GVC 16/25 na ReCO Postojna, po samo treh minutah, smo dobili informacijo da gori hiša. Ob našem prihodu so bili že na kraju gasilci PGD Unec, kateri so začeli z gašenjem z zahodne strani hiše.  Naša enota je s tremi napadi pokrila gašenje severnega in vzhodnega dela hiše, PGD Unec pa je medtem pripravil napad z južne strani. Ker se je ogenj zaradi pomoči vetra hitro širil po ostrešju proti bližnji hiši, oddaljeni le nekaj metrov, smo dva napada izvedli skozi odprtine na zunanji strani hiše in začeli direktno gašenje podstrešja.  Po prihodu PGD Cerknica in PGD Ivanje selo smo požar z dodatnimi napadi in novim moštvom hitro lokalizirali in pogasili. Ostala je samo še sanacija ostrešja, katero so prevzeli gasilci PGD Unec. V požaru je zgorela drvarnica ob hiši in cca. 200 m2 ostrešja hiše. Poudariti je treba, da je prišlo, zaradi ustreznih postopkov in zmernih količin porabljene vode do minimalne škode v spodnji etaži hiše, s tem da je stanovanjski del od podstrešja ločeval zgolj star “štukadur”. Na intervenciji je do našega odhoda sodelovalo 40 gasilcev z osmimi vozili iz štirih gasilskih društev (Modic Miha). Nekaj fotografij iz posredovanja.

Vaja KAOS 2017

Ob praznovanju 130-letnice PGD Rakek, bomo v nedeljo, 18. 6. 2017, ob 14. uri, izvedli prikazno vajo KAOS 2017. Na vaji si boste lahko ogledali posredovanje v primeru požara na vozilu, prometni nesreči in požara v večstanovanjskem objektu. Ker se bo vaja odvijala v okolici pošte na Rakeku, bodo potrebne krajše zapore bližnjih ulic. Ob tem vas prosimo za razumevanje in hkrati vabimo na ogled vaje ter kasneje na predstavitev vozil in opreme sodelujočih društev.

Iz vaje KAOS 2004